Foto: AFP/Scanpix

Ir izstrādāts pagaidām slepens to personu saraksts, pret kurām Eiropas Savienība (ES) varētu vērst sankcijas saistībā ar asiņainajiem notikumiem Ukrainā, taču dalībvalstu vidū vēl nav vienprātības par šo sarakstu, informēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (V).

Viņa norādīja, ka dažu dalībvalstu skatījumā bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atstādināšana ir mazinājusi sankciju nozīmi. Tāpat eiroparlamentāriete sacīja, ka EP Strasbūrā šodien pieņems rezolūciju par situāciju Ukrainā, kurā deputāti aicinās dalībvalstis nekavējoties ieviest mērķētas sankcijas pret amatpersonām, kas atbildīgas par asiņaino vardarbību Kijevā, aizliedzot iebraukt ES un iesaldējot banku kontus.

Rezolūcijas līdzautore Vaidere norādīja, ka, lai gan dalībvalstu ārlietu ministri par sankciju ieviešanu vienojās jau 20.februārī, tās joprojām nav ieviestas. "Ar šo rezolūciju vēlamies pateikt, ka ES nedrīkst pieļaut, ka, piemēram, Janukoviča dēls tiktu manīts kādā ES dalībvalstī, izšķērdējot no Ukrainas valsts izzagtos līdzekļus," sacīja Vaidere.

"Ukrainas tauta ar savu drosmi un pašaizliedzību ir pelnījusi mūsu palīdzību, un no ES tiek sagaidīta ātra un izlēmīga rīcība," vērtē deputāte. Rezolūcijā uzsvērts, ka ES ir jāizstrādā pasākumi, lai kompensētu iespējamas atkārtotas Krievijas ekonomiskās sankcijas pret Ukrainu, un jāsniedz būtiska finansiāla palīdzība.

"Svarīgi, lai ES, Starptautiskā Valūtas fonda un citu starptautisko finanšu institūciju sniegtā palīdzība tiktu izlietota ne tikai parādu segšanai, bet arī nozīmīgu reformu īstenošanai," uzsvēra Vaidere.

Eiroparlamentāriete arī sacīja, ka ES stingri jāiestājas pret jebkādiem Krievijas centieniem destabilizēt politisko situāciju un apdraudēt Ukrainas teritoriālo integritāti. "ES sarunās ar Krieviju skaidri jāpasaka, ka tā nepieļaus Abhāzijas un Dienvidosetijas scenārija atkārtošanos," norādīja Vaidere.

Kā ziņots, pagājušajā ceturtdienā ES ārlietu ministri vienojās noteikt sankcijas pret tiem ukraiņiem, kas atbildīgi par cilvēktiesību pārkāpumiem un vardarbību Ukrainā, paredzot viņiem ieceļošanas aizliegumu un finanšu līdzekļu iesaldēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!