Pagājušajā gadā Eiropas Savienībā (ES) divkāršojies atkārtotu patvēruma meklētāju iesniegumu skaits, liecina ES mēroga pirkstu nospiedumu datu bāzes "Eurodac" dati, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretāre Inese Stepiņa.

Pērn "Eurodac" sistēmā veiksmīgi apstrādāti 232 205 patvēruma meklētāju pirkstu nospiedumi. No tiem bija 16 183 cilvēki, kas neregulāri šķērso robežu, un 39 550 cilvēki, kas notverti, nelegāli uzturoties kādas dalībvalsts teritorijā.

dati rāda, ka 2004.gadā patvēruma meklētāju iesniegumu skaits samazinājies, savukārt reģistrētais neregulāri ieceļojošu skaits - palielinājies. 2004.gadā nelegāli dzīvojošo personu pārbaužu skaits palielinājies vairāk nekā divas reizes.

"Eurodac" ziņojums liecina, ka 13% gadījumu viena un tā pati persona ir jau vismaz reizi iesniegusi lūgumu piešķirt patvērumu vai nu tajā pašā valstī, vai citā dalībvalstī.

Kopš 2003.gada 15.janvāra ikvienas personas, kas vecākas par 14 gadiem un kas lūdz patvērumu kādā ES dalībvalstī, Norvēģijā un Islandē, pirkstu nospiedumi tiek glabāti datu bāzē "Eurodac". Tā izveidota, īstenojot ES dalībvalstu kopējo patvēruma piešķiršanas politiku.

Dalībvalstu vārdā sistēmu vada Eiropas Komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!