Foto: AFP/Scanpix

Radikālo islāmistu grupējums "Islāma valsts" (IS) ne tikai audzina jauniešus par džihādistiem un izmanto tos saviem mērķiem, bet arī ar visu bargumu vēršas pret nepilngadīgajiem, kurus uzskata par saviem pretiniekiem.

Raidsabiedrības BBC rīcībā nonācis ar mobilo telefonu filmēts video, kurā redzama 14 gadus veca sīriešu zēna spīdzināšana IS gūstā. Video filmējis kāds bijušais grupējuma biedrs.

Ierakstā zēns vārdā Ahmeds ir pakārts aiz rokām pie griestiem. Viņa acis ir aizsietas un divi vīrieši viņu sit, apraksta BBC.

"Es domāju par saviem vecākiem, es domāju par savu mammu," drošībā kaimiņos esošajā Turcijā piedzīvoto murgu intervijā raidsabiedrībai BBC atceras Ahmeds. "Es domāju, ka es miršu un pametīšu savus vecākus, brāļus un māsas, draugus un radiniekus. Es domāju, ka es nomiršu," viņš stāsta.

"Viņi sāka mani pērt, sist ar elektrību, lai es atzītos. Es viņiem visu pastāstīju," turpina jaunietis.

Ahmeds, kurš "Islāma valsts" kontrolētajā Sīrijas pilsētā Rakā strādājis par maizes pārdevēju, IS gūstā nonācis, kad divu pazīstamu vīriešu uzdevumā nolicis somu pie kaujinieku tikšanās vietas. Izrādījies, ka somā ir spridzeklis.

Jaunietis sagūstīts un spīdzināts divas dienas.

"Kad viņi sita mani ar elektrību, es saucu pēc mammas. Bet kad es to darīju, [viens no spīdzinātājiem] palielināja spriegumu vēl vairāk," atceras Ahmeds. "Neiesaisti te savu māti," teicis mocītājs.

"Viņi izlikās, ka ir reliģiozi, bet patiesībā ir neticīgi. Viņi smēķēja. Viņi izlikās, ka izpilda musulmaņu likumus, bet tā nav. Viņi uzbrūk un nogalina cilvēkus," secina jaunietis.

Džihādisti viņam piesprieduši nāvessodu, tomēr apžēlojušies un palaiduši brīvībā. Ahmeds stāsta, ka tagad reti kad spēj mierīgi gulēt un cīnās ar murgiem.

"Katru reizi, kad aizvēru acis, man rādījās murgi. Tad es paliku nomodā visu nakti," stāsta uz Turciju aizbēgušais zēns.

Bijušais IS biedrs, kurš raidsabiedrībai BBC nodeva filmēto materiālu, stāsta, ka tas uzņemts propagandas nolūkiem. Vēl divu vīriešu, kuri spīdzināti kopā ar Ahmedu, liktenis nav zināms, viņš atzīst.

ANO un citas cilvēktiesību grupas ir apsūdzējušas IS un citus kaujinieku grupējumus Sīrijā un Irākā bērnu spīdzināšanā un slepkavībās. Tikmēr bērni tiek arī rekrutēti, apmācīti un izmantoti kaujās.

IS pašpasludinātajā kalifātā sekulārā izglītības sistēma ir likvidēta. Tā vietā izveidotas skolas, kurās bērni tiek apmācīti nogalināt, norāda BBC. IS propagandas video redzams, kā bērni, no kuriem daži knapi pusaudža vecumu sasnieguši, mācās šaut.

Tāpat bērni parādās un piedalās video, kuros redzama IS gūstekņu nogalināšana.

BBC norāda, ka "Islāma valsts" valdīšana Sīrijā un Irākā var beigties, bet sekas tai var izjust vēl paaudzes. IS skolotie zēni izaugs par vīriešiem, kas ir apmācīti nogalināt un ienīst, viņi radīs nepatikšanas Sīrijā un Irākā vēl gadiem ilgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!