Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) ir bijusi neveiksmīga savos centienos veicināt tiesiskuma reformas Rietumbalkānos, atsaucoties uz ES auditoru ziņojumu, kas publicēts pirmdien, raksta "Politico".

Laikā no 2014. līdz 2020. gadam bloks iztērējis aptuveni 700 miljonus eiro, lai palīdzētu Albānijai, Ziemeļmaķedonijai, Melnkalnei, Serbijai, Bosnijai un Hercegovinai un Kosovai virzīties uz priekšu reformās tādās jomās kā tiesu neatkarība. Taču Eiropas Revīzijas palāta savā ziņojumā secināja, ka šim ieguldījumam ir bijusi neliela ietekme uz reģionu.

"ES atbalsts tiesiskumam Rietumbalkānos acīmredzami nav bijis veiksmīgs, lai panāktu lielas pārmaiņas," sacīja Juhans Partss, kurš ir Revīzijas palātas pārstāvis.

Daudzu ES valstu valdības uzskata, ka augstu demokrātijas standartu noteikšana ES Rietumbalkānu kaimiņvalstīs ir svarīga paša bloka stabilitātei un drošībai, jo īpaši tāpēc, ka visas sešas reģiona valstis paudušas vēlmi kādu dienu pievienoties blokam. "Pēdējo 20 gadu laikā panāktais pieticīgais progress apdraud iestāšanās procesā sniegtā ES atbalsta vispārējo ilgtspēju," sacīja Partss. "Pastāvīgās reformas zaudē uzticamību, ja tās nesniedz taustāmus rezultātus," viņš piebilda.

Kā neveiksmes un nepietiekamā progresa galvenos iemeslus revidenti min politiskās gribas trūkumu reģionā, kā arī trūkumus pašas Eiropas Komisijas pieejā projektiem Rietumbalkānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!