Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) izstrādā plānu 200 tūkstošu bēgļu uzņemšanai no nometnēm, kas atrodas Sīrijas kaimiņvalstīs Jordānijā, Libānā un Turcijā, ziņo britu laikraksts "Financial Times" (FT). Saskaņā ar laikraksta rīcībā esošiem datiem šis plāns jāizstrādā līdz martam.

Plāna pamatā ir ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR aicinājums pārcelt uz Eiropas Savienību (ES) apmēram 200 tūkstošus sīriešu bēgļu no Jordānijas, Libānas un Turcijas nometnēm. Šīs iniciatīvas mērķis ir pārtraukt migrantu plūsmu uz ES caur Turciju.

Pašlaik ES valstis ir vienojušās sadalīt apmēram 20 000 no bēgļiem, kuri atrodas ārpus ES. FT pauda uzskatu, ka bēgļu uzņemšana no nometnēm ārpus ES ir mazāk strīdīgs jautājums nekā to migrantu sadalīšana, kuri jau ir ieradušies ES.

EK plāns par 160 tūkstošu patvēruma meklētāju sadali pa ES dalībvalstīm ir izraisījis daudzus strīdus starp tām, savukārt vasaras sākumā ierosinātais plāns par 20 tūkstošu cilvēku uzņemšanu no bēgļu nometnēm tika uztverts labvēlīgāk un ES dalībvalstis piekrita uzņemt 22,5 tūkstošus bēgļu.

Jaunā EK plāna izstrādāšana tiek uzskatīta par ES atbildes pakalpojumu Turcijai, kur atrodas 2,5 miljoni sīriešu bēgļu un kuras atbalsts ES ir vajadzīgs, lai apturētu migrantu straumi uz ES.

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien Stambulā tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, apspriežot migrantu krīzi, un cita starpā apsolīja Turcijai lielāku Vācijas atbalstu sarunās par Turcijas uzņemšanu ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!