Eiropas Savienība (ES) pirmdien gatavojas nosūtīt Baltkrievijai un tās autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko brīdinājumu, ka gadījumā, ja valstī netiks uzlabota situācija cilvēktiesību jomā, pret Minsku tiks vērstas jaunas sankcijas.
Paredzēts, ka Briselē gaidāmā ES dalībvalstu ārlietu ministru sanāksme nāks klajā ar bargu paziņojumu, kurā būs paustas nopietnas bažas par tiesību un politisko brīvību ierobežošanu Baltkrievijā, kuru ASV savulaik nodēvējusi par pēdējo diktatorisko režīmu Eiropā, vēsta diplomāti.

Jau pagājušā gadā ES iesaldēja augstākā līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Minsku pēc tam, kad Lukašenko administrācija tika apsūdzēta vēlēšanu rezultātu viltošanā. Tāpēc ārlietu ministru paziņojumā paredzēts uzsvērt nepieciešamību nodrošināt 2006.gadā paredzēto prezidenta vēlēšanu godīgumu.

"[ES] Padome uzsver savu gatavību veikt turpmākos atbilstošos ierobežojošos pasākumus pret atbildīgajām personām gadījumā, ja netiks nodrošināti starptautiskie standarti," teikts paziņojuma projektā, kas nonācis aģentūras "Reuters" rīcībā.

Baltkrievijā dzīvo liela etnisko poļu minoritāte, un Varšava īpaši aktīvi pauž protestu saistībā ar represijām pirms nākamajā gadā gaidāmajām vēlēšanām.

Ārlietu ministri gatavojas izteikt kritiku par izturēšanos pret poļu minoritāti, kas kļuvusi par Baltkrievijas varasiestāžu vajāšanu upuri.

Savukārt Minska apsūdz Varšavu par centieniem Baltkrievijā sarīkot revolūciju līdzīgu tai, kāda pagājušā gada nogalē notika Ukrainā.

Pašlaik ES ir liegusi tās dalībvalstu teritorijā ieceļot sešām augsta ranga Baltkrievijas amatpersonām.

Paziņojuma projektā teikts, ka ES ir īpaši satraukta par politisko partiju, neatkarīgo mediju un nevalstisko organizāciju vajāšanu.

ES pauž arī neapmierinātību ar Minskas varasiestāžu nevēlēšanos izmeklēt dažu Lukašenko pretinieku mīklaino pazušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!