Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu transporta ministri panākuši vienošanos par videi bīstamo vienkorpusa tankkuģu aizliegšanu.
Vienošanās, kas tika pieņemta ceturtdien vēlu vakarā, paredz aizliegt ES ūdeņos kuģot ar vienkorpusa tankkuģiem, kas vecāki par 23 gadiem. Mūsdienīgākus vienkorpusa tankkuģus pakāpeniski jāpārtrauc ekspluatēt laikā no 2005. līdz 2010.gadam.

Pārejas posmā vienkorpusa tankkuģiem, kuri vēl nebūs sasnieguši aizliegumā paredzēto gadu skaitu, tiks piemērotas stingrākas drošības kontroles.

Eiropas Komisija piektdien apsveica ministru panākto vienošanos.

ES transporta komisāre Lojola de Palasio paziņoja: "Tikai dažus mēnešus pēc kuģa "Prestige" katastrofas ir sperts liels solis uz priekšu, kas ļauj ES ūdeņos pilnībā aizliegt visbīstamākos tankkuģus."

Palasio izteica pārliecību, ka Eiroparlaments šo vienošanos atbalstīs un jaunie noteikumi jau tuvākajā laikā stāsies spēkā.

Jautājums par vienkorpusa tankkuģu aizliegšanu kļuva aktuāls pēc "Prestige" katastrofas Atlantijas okeānā.

Pirms 26 gadiem būvētajam Libērijā reģistrētajam vienkorpusa tankkuģim " Prestige ", kas veda 77 tūkstošus tonnu mazuta, novembrī pēc vētras Spānijas ziemeļrietumu piekrastē sākās noplūde. Sešas dienas vēlāk kuģis pārlūza uz pusēm un nogrima, izraisot postošu piesārņojumu Spānijas un Francijas piekrastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!