Foto: DELFI

Eiropas Savienība (ES) pirmdien paziņoja, ka tuvāko gadu laikā piešķirs 2,4 miljardus eiro, lai palīdzētu dalībvalstīm risināt ar migrāciju saistītos jautājumus, pirmdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

EK ir apstiprinājusi 23 daudzgadu valsts programmas, ko finansēs no Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda (AMIF) un Iekšējās drošības fonda (IDF). Apstiprinātajām programmām paredzētais kopējais finansējums laikposmam no 2014. gada līdz 2020. gadam ir aptuveni 2,4 miljardi eiro

EK norādīja, ka nauda tiks piešķirta valstīm, kuras pirmās skar šī problēma, piemēram, Grieķijai un Itālijai, kā arī citām valstīm, kuras saskaras ar lielām migrācijas plūsmām.

22 valsts programmas tika apstiprinātas jau martā, un vēl 13 programmas apstiprinās šā gada laikā.

Finansējums no AMIF ir vērsts uz to, lai atbalstītu valstu centienus uzlabot uzņemšanas spējas, nodrošinātu patvēruma procedūru atbilstību Savienības standartiem, migrantu integrāciju vietējā un reģionālā līmenī un palielinātu atgriešanas programmu efektivitāti. Finansējums no IDF papildina valstu centienus uzlabot dalībvalstu robežu pārvaldību un uzraudzību (jo īpaši izmantojot modernas tehnoloģijas). IDF finansējumu izmanto arī pārrobežu sadarbībai tiesībaizsardzības jomā, un tas stiprina dalībvalstu spējas efektīvi pārvaldīt riskus, kas apdraud drošību, piemēram, terorismu un vardarbīgu radikalizāciju, narkotiku tirdzniecību, kibernoziedzību, cilvēku tirdzniecību un citus organizētās noziedzības veidus, norādīja EK.

Programmas var ietvert kopīgus atgriešanas un reintegrācijas projektus AMIF ietvaros vai konsulārās sadarbības izveidi IDF ietvaros. Papildu finansējums IDF ietvaros tiks izmantots arī liela mēroga iekārtu iegādei, kuras nodos ES robežsardzes aģentūras Frontex rīcībā. Šie resursi būs pieejami kopīgām operācijām, kad vien vajadzīgs. Turklāt ar AMIF starpniecību gandrīz 37 miljoni eiro tiks piešķirti programmām Savienības Pārvietošanas programmas atbalstam laikposmam no 2014. līdz 2015. gadam, informēja EK.

AMIF un IDF, kuru kopējais budžets laikposmam no 2014. līdz 2020. gadam ir gandrīz 7 miljardi eiro, ir galvenie ES finanšu instrumenti, lai ieguldītu atvērtā un drošā Eiropā.

Pēdējo nedēļu laikā Komisija apstiprināja 23 valsts programmas: 7 AMIF programmas (Grieķija, Itālija, Kipra, Polija, Slovākija, Spānija un Zviedrija) un 16 IDF programmas (Austrija, Bulgārija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Īrija, Kipra, Lietuva, Luksemburga, Malta, Portugāle, Rumānija, Slovēnija, Somija, Spānija un Ungārija). Šā gada sākumā Komisija apstiprināja 22 valsts programmas: 17  AMIF programmas (Apvienotā Karaliste, Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Francija, Igaunija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle, Rumānija, Slovēnija, Somija, Ungārija un Vācija) un 5 IDF programmas (Beļģija, Čehijas Republika, Dānija, Francija un Vācija). Vēl 13 valsts programmas tiks apstiprinātas vēlāk 2015. gada laikā.

Vislielāko summu saņems Itālija (558 miljonus eiro). Tālāk seko Spānija (522 miljonus eiro), Grieķija (478 miljoni eiro), Zviedrija (154 miljoni eiro), Rumānija (98,6 miljoni eiro), Malta (74,6 miljoni eiro), Kipra (74 miljoni eiro), Bulgārija (72,7 miljoni eiro), Polija (69,3 miljoni eiro) Ungārija (61,4 miljoni eiro), Somija (52,9 miljoni eiro), Slovēnija (41 miljons eiro), Portugāle (38,6 miljoni eiro), Igaunija (35,2 miljoni eiro) Austrija (25,6 miljoni eiro), Lietuva (17,2 miljoni eiro), Slovākija (13 miljoni eiro), Īrija (9,2 miljoni eiro), Luksemburga (7,5 miljoni eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!