Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) īpašā operācija, kuras laikā paredzēts ievākt informāciju par cilvēku kontrabandistu grupējumiem, grasās izmantot kara kuģus, zemūdenes helikopterus un dronus, pirmdien atsaucoties uz amatpersonu paziņojumu vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

ES ārlietu ministri tikšanās laikā Luksemburgā vienojušies uzsākt operāciju, lai gan tā būs ierobežota, jo vēl nav saņemta ANO atļauja.

"Ļaujiet man kliedēt neprecizitātes – mērķis nav migranti, bet gan tie, kuri pelna naudu ar viņu dzīvībām un nereti arī nāvi. Tā ir daļa no mūsu centieniem glābt dzīvības," medijiem skaidrojusi ES augstā pārstāve ārlietās Frederika Mogerīni.

Aptuveni desmit valstis jau piedāvājušas piecus karakuģus, divas zemūdenes, trīs izlūkošanas aviotehnikas vienības, divus novērošanas dronus un trīs helikopterus, kā arī teju 1000 militārpersonas.

Lidaparāti un kuģi starptautiskajos ūdeņos dosies jau "tuvākajās dienās", taču līdz operācijas pilnīgai gatavībai un uzsākšanai paies vēl vairāki mēneši, skaidrojusi amatpersona.

Operācija ir daļa no cīņas ar cilvēku kontrabandistiem, kuri no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem bīstamos veidos cenšas nogādāt Eiropā tūkstošiem patvēruma meklētāju, no kuriem daudzi gājuši bojā Vidusjūrā, tā arī nesasniedzot cerēto galamērķi.

Sākotnēji tika plānots, ka operācija izjauks kontrabandistu biznesu, konfiscējot un iznīcinot viņu kuģus, pat Lībijas teritoriālajos ūdeņos. Taču šādas operācijas veikšanai nepieciešama ANO Drošības padomes rezolūcija un Lībijas atļauja ES darboties tās teritoriālajos ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!