Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijai jāsāk izstāšanās process no Eiropas Savienības (ES) bez liekas kavēšanās, piektdien paziņoja ES institūciju vadītāji.

"Mēs tagad sagaidām, ka Apvienotās Karalistes valdība pildīs britu tautas lēmumu pēc iespējas drīz, lai cik sāpīgs arī būtu šis process. Jebkāda kavēšanās nevajadzīgi pagarinās neskaidrību," sacīts Eiropas Parlamenta prezidenta Martina Šulca, Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska, ES prezidējošās valsts Nīderlandes premjerministra Marka Rites un Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera kopīgajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka līdz izstāšanās brīdim Liebritānija būs ES dalībvalsts ar visām to tā izrietošajām tiesībām un pienākumiem.

Paziņojumā atzīts, ka britu tauta lēmumu atstāt ES pieņēmusi "brīvā un demokrātiskā procesā", pausta nožēla par šādu lēmumu, taču norādīts, ka ES institūciju vadītāji to ciena, un ka ES, ko veidos 27 valstis, turpinās pastāvēt.

"Šī ir bezprecedenta situācija, bet mēs esam vienoti savā atbildē. Mēs kopā būsim stipri un ievērosim ES pamatvērtības - miera un tās tautu labklājības veicināšanu. 27 valstu savienība turpinās pastāvēt," sacīts paziņojumā.

"Savienība ir mūsu kopīgās politiskās nākotnes ietvars. Mūs saista vēsture, ģeogrāfija un kopīgas intereses, un mēs attīstīsim savu sadarbību uz šī pamata. Kopā mēs risināsim mūsu kopīgos izaicinājumus, lai radītu izaugsmi, palielinātu labklājību un nodrošinātu drošu vidi mūsu pilsoņiem," uzsvērts paziņojumā.

Jau ziņots, ka ceturtdien notikušajā referendumā par izstāšanos nobalsojuši 51,9 % referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES - 48,1 % dalībnieku. Aktivitāte referendumā bijusi 72,2 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!