Foto: Reuters/Scanpix

Galēji labējās Francijas Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna ceturtdien paudusi apņēmību darīt visu, kas tās spēkos, lai Eiropas Savienība (ES) sabruktu.

"Kā uzlabot Eiropas Savienību?" Liekot tai sabrukt (..) No Eiropas sistēmas es gaidu tikai vienu, un tas ir, lai tā eksplodētu," FN mītnē Nantērā sarīkotās preses konferences laikā paziņoja Lepēna. "Mums jāgaida, kamēr viss sagāzīsies, ja iespējams, tas jāveicina, lai īstenotu brīvo nāciju Eiropas projektu."

"Tas, protams, var vienīgi notikt, izzūdot lielajam vairumam pašreizējo ES struktūru," piebilda NF līdere, kura šobrīd ir Eiropas Parlamenta (EP) deputāte.

Viņa sākusi veidot aliansi ar Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderi Gērtu Vildesu, lai pēc maijā gaidāmajām EP vēlēšanām radītu ES likumdevēju sapulcē spēcīgu eiroskeptiķu frakciju.

Tai varētu pievienoties arī Beļģijas flāmu nacionālistu partija "Vlaams Belang" ("Flāmu intereses"), Ziemeļitālijas separātistu partija "Ziemeļu līga" un Austrijas Brīvības partija.

"Loma, kuru mums jāspēlē, mums, patriotiskajiem vēlētaju pārstāvjiem Eiropas Parlamentā, galvenokārt būs neļaut šai federālajai Eiropas Savienībai jebkādā veidā virzīties uz priekšu," uzsvēra Lepēna.

Lepēna uzskata, ka Francija zaudējusi savu suverenitāti, viņa vēlas panākt atvērto robežu politikas atcelšanu un iestājas pret ES normu uzspiešanu dalībvalstīm.

Viņas uzskatus atbalsta arvien lielāks skaits franču, kas valdības īstenotajos taupības pasākumos lielā mērā vaino Briseli. Situāciju vēl vairāk saasina pieaugošā imigrācija, īpaši no musulmaņu valstīm, kas daudzos frančos raisa bažas par sava dzīvesveida un sabiedrības modeļa saglabāšanu.

Aptaujas pēdējā laikā liecina, ka EP vēlēšanās FN varētu saņemt visvairāk balsu, apsteidzot abas lielākās tradicionālās partijas - šobrīd pie varas esošos sociālistus un opozīcijā esošo konservatīvo Tautas kustības savienību (UMP).

Arī Itālijā aptaujas liecina, ka ievērojami pieaugusi Ziemeļu līgas popularitāte, kamēr Austrijas Brīvības partija septembrī notikušajās vispārējās vēlēšanās ieguva 20,5% balsu, izcīnot trešo lielāko pārstāvniecību nacionālajā parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!