Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels trešdien paudis pārliecību, ka, neskatoties uz Ungārijas iebildumiem, Eiropas Savienībai (ES) izdosies panākt vienošanos par Krievijas naftas embargo.

Mišels sacīja, ka Eiropas līderi ļoti smagi strādā, lai rastu risinājumu, un piebilda, ka arī pats daudz diskutējis par šo jautājumu.

"Es joprojām esmu pārliecināts, ka mēs spēsim atrisināt šo jautājumu" pirms samita pirmdien un otrdien Briselē, Stokholmā kopīgā preses konferencē ar Zviedrijas premjerministri Magdalēnu Andešsoni paziņoja Mišels.

Taču Ungārija vēl nav pārliecināta atbalstīt aizliegumu importēt Krievijas naftu, un Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns šonedēļ Mišelam sacīja, ka būtu bezjēdzīgi ierosināt šo jautājumu Briselē gaidāmajā samitā.

"Raugoties uz joprojām neatrisināto jautājumu nopietnību, ir maz ticams, ka līdz Eiropadomes īpašajai sanāksmei 30. un 31.maijā varētu rast visaptverošu risinājumu," vēstulē, kas datēta ar pirmdienu, norādīja Orbāns.

"Es esmu pārliecināts, ka sankciju paketes apspriešana līderu līmenī bez vienprātības būtu neproduktīva," vēstulē paziņoja Orbāns.

Mišels šodien sacīja, ka ir reālistiski noskaņots un apzinās grūtības, un paziņoja, ka ierosinās vairākus iespējamos risinājumus.

Vairāki avoti diplomātu aprindās ierosinājuši ES līderiem apspriest jautājumu samitā Briselē, lai panāktu politisku vienošanos un atbloķētu tehniskās sarunas starp Ungāriju un EK.

Ungārija ir stipri atkarīga no Krievijas energoresursiem, un Orbāns apgalvo, ka sankcijām, ko EK pašlaik gatavo pret Krieviju, būtu postoša ietekme Ungārijas ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!