Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lai mazinātu Eiropas Savienības (ES) atkarību no Krievijas enerģētikas nozarē, Brisele 15.jūnijā noslēdza vienošanos ar Izraēlu un Ēģipti par dabasgāzes importu, vēsta medijs "Al Jazeera".

Vienošanās pirmo reizi Izraēlai ļaus uz ES eksportēt ievērojami lielāku apjomu dabasgāzes. Tā tiks piegādāta pa cauruļvadu uz Ēģiptes sašķidrinātās gāzes termināli Vidusjūrā, kur daļa gāzes tiks sašķidrināta un transportēta ar tankkuģiem uz Eiropas krastiem.

"Tas ir īpašs brīdis. Es ļoti atzinīgi vērtēju šī vēsturiskā līguma parakstīšanu," kopīgā konferencē ar Ēģiptes un Izraēlas enerģētikas ministriem sacīja Eiropas Komisijas (EK) vadītāja Urzula fon der Leiena.

EK vadītāja savā ierakstā mikroblogošanas vietnē "Twitter" piebilda, ka panāktā vienošanās veicinās ES enerģētisko drošību.

Pērn ES no Krievijas importēja aptuveni 40 procentus savas gāzes. Pēc Krievijas veiktā brutālā iebrukuma Ukrainā valstis ir centušās mazināt šo atkarību.

Fon der Leiena uzsvēra, ka vienošanās palielinās bloka "neatkarību" no Krievijas, veidojot jaunu sadarbību ar Kairu un Telavivu.

Izraēla pēc atklājumiem jūrā pēdējo gadu laikā ir kļuvusi par gāzes eksportētāju. Tās piekrastē atrodas divi lieli gāzes lauki ar aptuveni 690 miljardiem kubikmetru dabasgāzes un tā turpina meklēt vairāk, tostarp tos, kas atrodas zem strīdīgās jūras robežas ar Libānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!