Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni uzsvērusi, ka bloka nostāja attiecībā uz izraēliešu apmetnēm okupētajās Palestīnas teritorijās nav mainījusies – tās joprojām tiek uzskatītas par starptautisko tiesību pārkāpumu, raksta "Politico".

Mogerīni nākusi klajā ar paziņojumu pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien norādīja, ka Vašingtona vairs neuzskata, ka šīs apmetnes ir pretrunā starptautiskajām tiesībām.

“Eiropas Savienības pozīcija attiecībā uz izraēliešu apmetnēm okupētajā Palestīnas teritorijā ir skaidra un paliek nemainīga: visas ar apmetnēm saistītās aktivitātes ir nelegālas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām,” teikts Mogerīni paziņojumā.

Mogerīni paziņojumā pauda, ka ES aicina Izraēlu pārtraukt visas ar apmetnēm saistītās aktivitātes. ES augstā pārstāve piebilda, ka bloks turpinās atbalstīt procesa atsākšanu uz sarunu ceļā panāktu divu valstu risinājumu Izraēlas-Palestīnas konfliktā, sakot, ka tas ir “vienīgais reālais un dzīvotspējīgais veids, kā piepildīt abu pušu leģitīmās vēlmes.”

Arī ANO otrdien komentēja ASV nostāja maiņu - tai nav nekādas ietekmes uz ebreju kolonistu apmetņu likumību Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē.

ANO tiesību biroja preses pārstāvis Rūperts Kolvils pavēstīja, ka "vienas valsts politikas nostājas maiņa nemaina esošās starptautiskās tiesības, ne to interpretāciju ANO Starptautiskajā tiesā un Drošības padomē".

Līdz šim ASV politika bija balstīta, vismaz teorētiski, ASV Valsts departamenta 1978.gada juridiskajā viedoklī, kurā norādīts, ka kolonistu apmetņu izveidošana palestīniešu teritorijās ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

ASV nostājas maiņa var tikt interpretēta kā mēģinājums atbalstīt Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu, kurš cenšas noturēties pie varas pēc neveiksmīgā mēģinājuma izveidot koalīcijas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!