Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) 25 dalībvalstis uzsāks jaunu sadarbību aizsardzības jomā ar 17 konkrētiem projektiem, teikts ES dokumentā, ar kuru iepazinusies ziņu aģentūra DPA.

Projektu vidū ir medicīnas vienība, loģistikas centrs, misiju apmācības centrs un kopīgu standartu attīstīšana militārajos radio sakaros, teikts dokumentā par pirmdien gaidāmo ārlietu ministru sanāksmi.

Pagājušajā mēnesī ES vairuma valstu ārlietu un aizsardzības ministri parakstīja nodomu protokolu par Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) izveidi, kas ļaus valstīm ciešāk sadarboties drošības operācijās un stiprināt militārās spējas.

Dalība 28 ES dalībvalstīm ir brīvprātīga, un vienīgi Dānija, Malta un Lielbritānija nolēmušas nepiedalīties aizsardzības līgumā, liecina uz pirmdienas sanāksmi uzaicināto valstu saraksts, ar kuru iepazinusies DPA.

Sagaidāms, ka darbs pie vienošanās par sadarbību tiks oficiāli noslēgts pirmdienas sanāksmē.

PESCO pastāv līdzās NATO, kurā ir 22 no ES 28 dalībvalstīm.

PESCO iecerēta kā pirmais solis ceļā uz dziļāku Eiropas sadarbību aizsardzības jomā, kā arī lai padarītu ES tās drošības mērķiem mazāk atkarīgu no ASV.

PESCO ir Lisabonas līgumā paredzēts aizsardzības sadarbības modelis saskaņā ar kuru ES dalībvalstu grupa uzņemas atsevišķas saistības, tostarp piedalīties ES taktiskajās kaujas grupās. Tās mērķis ir bloka iekšienē no valstu divpusējas un daudznacionālās sadarbības aizsardzības jomā pāriet uz koordinētu sadarbību starp visām valstīm, kas vēlas tādā formātā iesaistīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!