Eiropas Parlaments aicina dalībvalstis un Eiropas Komisiju steidzami ar profilakses stratēģijām, informācijas un veselīga dzīves veida veicināšanas pasākumiem vērsties pret sirds un asinsvadu slimībām — cēlonim 42% no visiem nāves gadījumiem Eiropas Savienībā.
Šādu viedokli EP izsaka ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā, ko kopīgi ierosinājuši EP Vides, Sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputāti. Rezolūcijas autori atgādina, ka EP 2006.gadā jau pievērsis uzmanību citām izplatītām slimībām, pieņemot paziņojumu par diabētu un rezolūciju par krūts vēzi, bet par galveno mirstības cēloni ES — sirds un asinsvadu saslimšanām — prasības vēl nav paudis. Sirds un asinsvadu slimības gadā nogalina ap 1,9 miljoniem eiropiešu. Kopējās ar slimībām saistītās izmaksas ES gadā veido 169 miljardus eiro: ārstēšanai iztērē 105 miljardus, bet pārējos 64 miljardus eiro rada darba ražīguma zudums un oficiāli nereģistrētās aprūpes izmaksas.

Eiropas Parlamenta deputāti nešaubās, ka šādā situācijā ES steidzami jārīkojas: rezolūcija pieņemta ar 607 balsīm par un 2 pret. Eiropas Komisija, kas var koordinēt dalībvalstu darbības, aicināta izstrādāt ieteikumus par labākajām stratēģijām, tostarp augsta asinsspiediena jautājumā un riskam pakļauto cilvēku savlaicīgā apsekošanā. Eiropas Komisijai cīņā pret slimībām jāiesaista ar veselības aprūpi netieši saistīti partneri, lai palīdzētu ierobežot tabakas un alkohola patēriņu, veicinātu veselīgāku uzturu un fiziskās aktivitātes, tādejādi palīdzot novērst aptaukošanos un asinsspiediena paaugstināšanos.

Veselības aprūpes stratēģijā, ko Eiropas Komisijas plāno izstrādāt, deputāti iesaka pievērst uzmanību tam, lai vienlīdzīgas slimību profilakses, ārstēšanas, diagnostikas un apkarošanas iespējas būtu visiem Eiropas iedzīvotājiem neatkarīgi no valsts. Eiropas Parlaments atgādina par to, ka slimību izpētei, apsekošanai un profilaksei ir pieejams ES finansējums, piemēram, no 7.Pētniecības pamatprogrammas, struktūrfondiem un Eiropas Attīstības fonda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!