Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni un Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pēc tikšanās otrdien paziņojuši, ka veidos Eiropas Savienībā (ES) aliansi cīņai pret imigrāciju.

"Mēs kopīgi strādāsim, [lai izveidotu] nākotnē aliansi, kas pievērsīsies vērtībām, par kurām iestājas mūsu kustības un valdības," kopīgajā preses konferencē Milānā paziņoja Salvīni.

Savukārt Orbāns norādīja, ka vēlas panākt, lai Eiropas Tautas partija, kurā apvienojušās ES dalībvalstu konservatīvās partijas un darbojas arī viņa pārstāvētā partija "Fidesz", nostātos Eiropas tautu pusē un vērstos pret nelegālo imigrāciju.

Orbāns paziņoja, ka Salvīni, kurš liedzis kuģiem, kas Vidusjūrā uzņem nelegālos imigrantu, ieiet Itālijas ostās, esot "varonis". Ungārijas premjers piebilda, ka ES "drošība ir atkarīga no Salvīni veiksmes". Tikmēr Milānas ielās bija izgājuši demonstranti, kas iebilst pret Eiropas robežu slēgšanu.

No abu politiķu sarunām norobežojušies arī Salvīni vadītās labējās Līgas koalīcijas partneri – populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), paziņojot, ka tā esot "politiska, nevis institucionāla tikšanās".

Reaģējot uz Ungārijas atteikšanos uzņemt daļu patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā saskaņā ar Briseles uzspiestajām kvotām, M5S pieprasa, lai Budapeštai tiktu liegti ES fondu līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!