Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārpolitikas jautājumos Federika Mogerīni trešdien kritizēja politiku, kas izolē Kubu, pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma padarīt stingrākus Kubai noteiktos ierobežojumus.

"Ir tie, kas mēģina izolēt Kubu. Mēs, eiropieši, gluži otrādi, gribam parādīt, ka esam jums tuvāk nekā jebkad iepriekš," Mogerīni sacīja akadēmiskā konferencē Havanā.

"Stājoties pretī tiem, kas ceļ mūrus un slēdz durvis, mēs, eiropieši, gribam celt tiltus un atvērt durvis ar sadarbību un dialogu," teica ES galvenā diplomāte.

ASV pirms pusgadsimta noteica ekonomisko embargo pret Kubas komunistu režīmu. Baraka Obamas prezidentūras laikā ASV federālās iestādes sāka mīkstināt šo embargo, bet Tramps ir solījis atcelt šos Obamas veiktos pasākumus.

"[Kubas] blokāde nav risinājums. Eiropieši to ir teikuši mūsu amerikāņu draugiem daudzas reizes; mēs to esam apliecinājuši Apvienotajās Nācijās," teica Mogerīni.

"Mēs labi zinām, ka blokādes vienīgais efekts ir sieviešu, vīriešu un bērnu dzīves kvalitātes pasliktināšana. Blokāde ir novecojusi, tā ir nelikumīga," sacīja Mogerīni.

Mogerīni trešdien sāka divu dienu vizīti Kubā ar mērķi nostiprināt ES un Havanas attiecības. Tā ir viņas pirmā vizīte šajā valstī, kopš novembrī stājās spēkā Politiskā dialoga un sadarbības vienošanās starp ES un Kubu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!