Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas sarunu ceturtā kārta par abu pušu attiecībām pēc "Brexit" piektdien beigusies bez rezultātiem.

Sarunas, kas notika videokonferences formātā un ilga četras dienas, beidzās ar neatrisinātām domstarpībām daudzos jautājumos, tostarp par noteikumiem uzņēmējdarbībai un zvejas tiesībām. "Šonedēļ nozīmīgs progress nav panākts," preses konferencē paziņoja ES "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē.

Lielbritānija ES pameta 31.janvārī, un abām pusēm ir laiks līdz gada beigām, lai vienotos par savām turpmākajām attiecībām. Šobrīd Apvienotā Karaliste joprojām atrodas ES iekšējā tirgus un muitas ūnijas sastāvā, ir spiesta pakļauties bloka tiesību normām un veikt iemaksas tā budžetā. Taču, ja pārejas perioda laikā vienošanos neizdosies panākt, tirdzniecību starp abām pusēm turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) normas, kas paredz dažādas muitas barjeras.

Sarunu noslēdzošā kārta paredzēta jūnijā, un jūnija beigas ir galējais termiņš, kad Londona var lūgt pārejas perioda pagarināšanu, ko Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons joprojām kategoriski noraida. Džonsonam šomēnes paredzētas sarunas ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu. Šī tikšanās varētu būt labākā iespēja panākt izrāvienu sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!