Eiropas Savienības (ES) likumdevēji otrdien apstiprināja kārtību, saskaņā ar kuru ķimikāliju ražotājiem bloka dalībvalstīs kaitīgās vielas, kur vien iespējams, ražošanā būs jāaizstāj ar nekaitīgākām.
Balsojums Eiropas Parlamenta (EP) Vides komitejā varētu saniknot ražotājus un ES valstu valdības, kas atbalsta mazāk stingrus noteikumus.

Tas bija pēdējais solis ilgajā ķīmiskajām vielām veltītās ES likumdošanas reformēšanā.

Noteikumi, kas vēl jāapstiprina EP un visām ES dalībvalstu valdībām, izstrādāti nolūkā pasargāt sabiedrību no krāsās, mazgāšanas līdzekļos, automašīnās un datoros esošo ķīmisko vielu kaitīgās ietekmes.

Paredzēts, ka ķīmisko vielu ražotājiem būs jāveic sastāvdaļu rekvizītu reģistrācija ES centrālajā datubāzē. Kancerogēno un līdzīgas bīstamības vielu izmantošanai būs nepieciešama speciāla atļauja.

Komitejas locekļi otrdien apstiprināja atļauju izsniegšanas nosacījumus, kā arī nobalsojot par labojumu, kas aizliedz izmantot bīstamas ķīmiskās vielas, ja tām iespējams atrast piemērotus aizstājējus.

Saskaņā ar EP deputāta Gvido Sakoni iesniegto labojumu uzņēmumiem, kuri vēlēsies izņemt atļauju, būs jāpierāda, ka bīstamās vielas sociālais un ekonomiskais ieguvums ir lielāks nekā "risks cilvēku veselībai vai videi".

Balsojuma rezultātā draud izcelties konflikts starp EP un ES valstu valdībām, kas atbalstīja bīstamu ķīmisko vielu izmantošanu, ja uzņēmumi spēj pierādīt, ka šīs vielas iespējams attiecīgi kontrolēt.

Vairākums komitejas locekļu gan nobalsoja par aizstāšanu.

ES valstu uzņēmumi steidzināja likumdevējus iebilst šādai kārtībai, norādot, ka tās rezultātā no tirgus pazudīs vielas ar sociāli ekonomisku ieguvumu.

Savukārt vides aizsardzības aktīvisti aizstāvēja bīstamo vielu aizstāšanu, uzsverot - ja iespējams izmantot drošākas vielas, tā arī jādara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!