Eiropas Savienības valstu transporta ministri ir vienprātīgi atbalstījuši tā saukto "atvērto debesu līgumu" jeb vienošanos par aviopārvadājumiem ar ASV, kas liberalizēs transatlantisko aviopārvadājumu tirgu, raksta BBC.
Jaunais līgums atvieglos pārvietošanos starp Eiropu un ASV, tomēr ES transporta ministrs Žaks Baro norāda, ka līgums izgāzīsies, ja ASV nerīkosies aktīvāk, lai ļautu ārvalstu aviokompānijām veikt lielākas investīcijas šajā sektorā – ASV pārstāvji ir pieprasījuši ierobežot ārvalstu kompāniju tiesības iegādāties vairāk nekā 25% akciju ASV aviokompānijās.

Vienošanās atbalstītāji uzsver, ka tas palielinās konkurenci un ļaus samazināt cenas, tomēr Lielbritānijas aviokompānijas nav mierā ar ierobežojumiem. Saskaņā ar Lielbritānijas lūgumu, ES ministri vienojās atlikt plānus par līguma ieviešanu no šī gada oktobra uz 2008.gada martu.

Saskaņā ar līgumu jebkurai ES reģistrētai aviokompānijai būs tiesības veikt lidojumus no jebkuras ES pilsētas uz jebkuru ASV pilsētu un otrādi. Amatpersonas ir aprēķinājušas, ka, pateicoties līgumam, nākamo piecu gadu laikā aviokompāniju klientu skaits varētu palielināties par 26 miljoniem un varētu tikt radītas līdz pat 80 000 jaunas darba vietas.

ES aviokompānijas gan ir satrauktas par līguma punktu, kas paredz ASV kompānijām brīvi izmantot ES lidostas, savukārt ES pārvadātājiem nav tiesību veikt iekšzemes lidojumus ASV. Arī speciālisti norāda, ka ir naivi cerēt, ka ASV atvērs savu tirgu bez jebkādām sankcijām. Līgums tiks oficiāli parakstīts 30.aprīlī Vašingtonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!