Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas Savienība (ES) sestdien nosodīja Jeruzalemē šonedēļ notikušos uzbrukumus un aicināja Izraēlu letālu spēku izmantot tikai galējā gadījumā.

"Eiropas Savienība pilnībā atzīst Izraēlas likumīgās drošības bažas, kā to apliecina pēdējā laika teroristu uzbrukumi, tomēr ir jāuzsver, ka letāls spēks ir izmantojams tikai galējā gadījumā, kad no tā nav iespējams izvairīties, lai aizsargātu dzīvības," paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Apšaudē pie sinagogas Jeruzalemē piektdien tika nogalināti septiņi cilvēki, un vēl divi cilvēki tika ievainoti uzbrukumā sestdienas rītā Jeruzalemē.

Sinagoga, pie kuras notika uzbrukums, atrodas Neve Jakovas apmetnē, kuru izraēlieši atzīst par Jeruzalemes priekšpilsētu, kamēr palestīnieši to uzskata par teritoriju, ko Izraēla nelikumīgi anektējusi pēc 1967. gada kara.

Uzbrukums notika nākamajā dienā pēc izraēliešu reida Rietumkrastā, kura laikā tika nogalināti deviņi palestīnieši.

Borels paziņoja, ka ES "stingri nosoda" uzbrukumus Jeruzalemē, raksturojot tos kā "neprātīgu vardarbību un naidu".

Viņš arī uzsvēra, ka Izraēlas spēki kopš gada sākuma Rietumkrastā nogalinājuši 30 palestīniešu.

ES diplomāts atgādināja, ka pērn "Izraēlas spēki Rietumkrastā nogalinājuši vairāk nekā 150 cilvēku, arī 30 bērnu", kas bijis "lielākais skaits kopš otrās intifadas beigām 2005. gadā".

"Mēs aicinām visas puses nereaģēt uz provokācijām," viņš paziņoja, mudinot steidzami pārraut vardarbības spirāli un iesaistīties jēgpilnos centienos atsākt miera sarunas.

Arī Krievijas Ārlietu ministrija aicināja "visas puses ievērot maksimālu savaldību un novērst tālāku saspīlējuma saasināšanos".

"Pēdējie notikumi skaidri apliecina, ka steidzami ir jāatsāk konstruktīvs palestīniešu un Izraēlas dialogs un jāatsakās no vienpusējām darbībām," paziņoja ministrija.

Kopš pērn pieauga uzbrukumu skaits, situācija starp Izraēlu un palestīniešiem ir saasinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!