Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) piektdien mudināja Ankaru skaļo korupcijas skandālu, kas pārņēmis Turciju, risināt atklātā un objektīvā veidā.

"Es aicinu Turciju kā kandidātvalsti, kas apņēmusies ievērot ES uzņemšanas politiskos kritērijus, veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka aizdomas par pārkāpumiem tiek izskatītas bez diskriminācijas vai īpašas attieksmes atklātā un objektīvā veidā," teikts bloka paplašināšanās komisāra Štefana Fīles izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Turcijā trešdien demisionēja vērienīgā korupcijas skandālā iejauktie ekonomikas, iekšlietu un vides ministri, vienam no viņiem aicinot premjerministru Redžepu Tajipu Erdoganu atkāpties no amata.

Reaģējot uz šo krīzi, Erdogans paziņojis par ilgi gaidīto valdības pārkārtošanu un nosaucis desmit jaunus ministrus.

Padziļinoties politiskajai krīzei valstī, Turcijas nacionālās valūtas - liras - vērtība attiecībā pret ASV dolāru piektdien nokritusies līdz rekordzemam līmenim, un lejupslīdi piedzīvojis arī fondu tirgus.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministra Zafera Čaglajana un iekšlietu ministra Muammera Gilera dēli ir vairāk nekā 20 cilvēku vidū, kam ir izvirzītas apsūdzības par kukuļdošanu varas augstākajos ešelonos. Abu ministru atvases atrodas apcietinājumā. Arī vides ministra Erdogana Bairaktara dēls pagājušajā nedēļā tika arestēts korupcijas lietas gaitā, tomēr viņam oficiālas apsūdzības netika izvirzītas, un tagad viņš jau no cietuma ir atbrīvots.

Ministri apsūdzības noraidījuši, bet uzsvēruši, ka atkāpjas, lai netraucētu izmeklēšanai.

Policija pagājušajā nedēļā sarīkoja vairākus reidus un arestēja vairākus desmitus cilvēku, kas tiek turēti aizdomās, ka viņi pieņēmuši kukuļus un sekmējuši kukuļošanu saistībā ar nekustamo īpašumu projektu īstenošanu. Aizdomās turamie esot nodrošinājuši atļaujas būvniecībai aizsargātos rajonos apmaiņā pret naudu, uzskata izmeklētāji.

No demisionējušo ministru trijotnes Bairaktars ir vienīgais, kurš norādījis, ka atkāpties vajadzētu arī Erdoganam. Ministrs sacījis, ka viņam nav pieņemams spiediens, lai panāktu atkāpšanos, "jo lielais vairums izmeklēšanas lietā ietverto būvniecības plānu (..) tika īstenoti ar premjerministra akceptu".

Eksperti plašo korupcijas skandālu saista ar pieaugošajām pretrunām starp Erdogana valdību un ietekmīgo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu.

Lai gan Gilens mitinās ASV, viņa sekotāji ieņem daudzus nozīmīgus amatus Turcijas valsts aparātā, tostarp policijā un tiesu sistēmā.

Pats Gilens, kurš no Turcijas aizbrauca 1999.gadā pēc toreizējās valdības apsūdzībām, ka viņš plāno nodibināt islāma valsti, gan noliedzis jebkādu saistību ar pašreizējo izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!