Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība nosoda Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu paātrināt pasu izsniegšanu visiem Ukrainas pilsoņiem un neatzīs šos dokumentus, informējis Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

"Jaunie Krievijas tiesību akti, kas tagad vienkāršo pilsonības iegūšanas procedūru visiem ukraiņiem, lai iegūtu Krievijas pilsonību, ir vēl viens rupjš Ukrainas suverenitātes pārkāpums, kas saistīts ar Krievijas nelikumīgo karu," savā "Twitter" kontā skaidroja Borels. Borela ierakstā minēts, ka šādi izsniegtās Krievijas pases ES neatzīs.


11. jūlijā Putins parakstīja dekrētu, paātrinot Krievijas pilsonības iegūšanas procedūru visiem Ukrainas iedzīvotājiem. Ar šo dekrētu tiek grozīti iepriekšējie tiesību akti par paātrinātu pilsonības piešķiršanas procedūru Ukrainas pagaidu okupēto teritoriju iedzīvotājiem Doneckā, Luhanskā, Zaporižjā un Hersonā, tagad paplašinot tos uz visu Ukrainas teritoriju.

"Ukrainas pilsoņiem nav vajadzīga Putina pilsonība, un mēģinājumi uzspiest to ar spēku ir nolemti neveiksmei. Šis dekrēts ir bezvērtīgs un tikai kalpo, lai parādītu Putina plēsīgo apetīti. Esmu pārliecināts, ka Ukrainas bruņotie spēki, pienācīgi atbalstot savus partnerus, pieliks tam punktu," citējot Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, ziņo medijs "Ukrainska pravda".

"Es aicinu mūsu partnerus stingri reaģēt uz Putina pasu izsniegšanas fantāzijām: steidzami nodrošināt Ukrainu ar smagajiem ieročiem un ieviest jaunas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju," aicināja Kuleba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!