Foto: Eiropas Parlaments

Eiropas Savienība (ES) negrasās apsvērt ASV prezidenta Donalda Trampa piedāvājumu pārskatīt Parīzes klimata līgumu, trešdien, Strasbūrā uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP), sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Jāatgādina, ka Trampa paziņojums par nodomu izstāties no 2015. gada Parīzes klimata vienošanās, kas valstīm par pienākumu uzliek nepieļaut globālās temperatūras celšanos, ir izpelnījies starptautisku nosodījumu. Pats Tramps tikmēr aicinājis līgumu pārskatīt.

"Mēs esam vīlušies un nožēlojam šādu lēmumu," Trampa rīcību komentēja Junkers.

"Bet tas, ka ASV administrācija pamet Parīzes līgumu, nenozīmē tā galu. Esmu pārliecināts, ka pārējā pasaule kļūs vienotākā un vēl mērķtiecīgāk centīsies īstenot līgumā noteiktos mērķus. Eiropas Savienības negrasās līgumu pārskatīt. 29 līguma punktiem jātiek īstenotiem tā, kā par tiem tika panākta vienošanās," sacīja Junkers.

"Mēs esam pavadījuši 20 gadus, cenšoties vienoties. Tagad ir pienācis laiks rīcībai, ir pienācis laiks īstenot līgumā noteikto," viņš sacīja.

Tramps uzskata, ka klimata vienošanās kaitē ASV interesēm un nozīmēs miljoniem zaudētu darbavietu amerikāņiem. Prezidents norādījis, ka plāno runāt par jaunu vienošanos ar labākiem nosacījumiem. Atbalstu Trampa lēmumam pauduši augsti republikāņu pārstāvji un ogļu ieguves industrija.

Parīzē panāktā vienošanās, kas stājās spēkā pērnā gada nogalē, aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, zinātnieku ieskatā globālās sasilšanas negatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Pēc Trampa lēmuma izstāties no līguma ASV nonākušas vienā sarakstā ar Sīriju un Nikaragvu, kas, izņemot ASV, ir vienīgās, kas vienošanos nav parakstījušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!