Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri otrdien tikšanās laikā nespēja vienoties par shēmu, kas nosaka palīdzības piešķiršanu nabadzīgajām valstīm cīņā ar klimata izmaiņām.

"Nespēja šodien panākt vienošanos par klimata [izmaiņu] finansēšanu ir nepatīkams iznākums," pēc otrdienas tikšanās Luksemburgā norādīja ES prezidējošās valsts Zviedrijas finanšu ministrs Andešs Borjs.

"Jāpanāk vienošanās vairākos ļoti sarežģītos jautājumos," viņš sacīja par nākamajā nedēļā paredzēto ES vadītāju samitu Briselē.

"Acīmredzot šā jautājuma politiskais spiediens (..) [tikai] pieaugs," uzsvēra Borjs.

Viņš arīdzan pauda cerību, ka līdz decembrī gaidāmajai ANO klimata konferencei mazināsies deviņu ES dalībvalstu iebildumi šajā jautājumā.

Lielbritānijas finanšu ministrs Alisters Dārlings cerībā uz vienošanās panākšanu pat aizkavēja paredzēto lidojumu.

"Mums šodien bija lieliska iespēja. Diemžēl vairākas valstis vēlējās divas lietas, ko vairums uzskata par nepieņemamām," pēc tikšanās norādīja Dārlings.

Pēc viņa sacītā, Polija un tās sabiedrotās vēlas panākt tā saucamā ātrā starta finansēšanas shēmu, kas paredz, ka līdz Kioto protokola darbības laika beigām iemaksas fondā būs "brīvprātīgas".

Turklāt tās pašas valstis kopējā fondā vēlas veikt mazākas iemaksas arī pēc 2012. gada, kad beigsies protokola darbība.

Tomēr Lielbritānijas finanšu ministrs ir pārliecināts, ka šo valstu iedzīvotāji valdībām neļaus apturēt lēmuma pieņemšanu, jo "jautājums ir pārāk nozīmīgs, lai to atstātu novārtā".

Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns pirmdien brīdināja, ja vienošanās netiks noslēgta savlaicīgi, pasaulei draud "katastrofa".

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) aplēsēm laika posmā no 2010. līdz 2012.gadam ik gadu šim mērķim būs nepieciešami no pieciem līdz septiņiem miljardiem eiro (no 3,51 līdz 4,91 miljardam latu).

Savukārt pēc 2012.gada EK cer, ka spēkā būs stājusies ANO Kopenhāgenas klimata konferencē pieņemtā ilgtermiņa "finanšu sistēma".

Saskaņā ar Briseles aplēsēm līdz 2020.gadam pasaules jaunattīstības valstīm nepieciešamā naudas summa klimata izmaiņu apkarošanai sasniegs simts miljardus eiro (70,28 miljardus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!