Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien Briselē noraidījuši Francijas un Lielbritānijas aicinājumu atcelt aizliegumu piegādāt ieročus kara plosītajai Sīrijai, paužot bažas, ka nemiernieku apbruņošana var izraisīt bruņošanās sacensību un pasliktināt reģionālo stabilitāti, vēsta aģentūra "Reuters".

Francijas un Lielbritānijas priekšlikums ES sarunās neguva plašu atbalstu. "Neviens nav īsti ieinteresēts [atcelt embargo]. Un nav izredžu to tuvākajā laikā mainīt," "Reuters" citē kādu ES diplomātu.

ES vēlas atbalstīt nemierniekus, kas jau divus gadus cenšas gāzt prezidenta Bašara al Asada režīmu, bet daudzi līderi piektdien pauda bažas, ka piegādājot ieročus opozīcija, tie varētu nonākt radikālo islāmistu grupējumu rokās, kā arī tas varētu izprovocēt Asada režīma atbalstītājus pastiprināt ieroču piegādes režīma spēkiem.

Jautājumu atkārtoti nolemts skatīt tikšanās laikā 22. un 23. martā Dublinā.

Ieroču aizliegums ir daļa no ES sankciju paketes, kas paredzētas Sīrijas konflikta ierobežošanai. Sankcijas ir jāpārskata ir pēc trim mēnešiem. Pašlaik spēkā esošā pakete ir apstiprināta februārī un darbosies līdz maija beigām.

Jau vēstīts, ka Francijas Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka Parīze un Londona ir gatava apbruņot Sīrijas nemierniekus arī bez vienbalsīga bloka atbalsta.

Pirms diviem gadiem sākušās konflikta paplašināšanās un vardarbības pieaugums reģionā rada jautājumus, vai ārvalstīm nebūtu aktīvāk jāiesaistās, lai pārtrauktu asinsizliešanu.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!