Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) trešdien nosodījusi palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa izteikumus, kurš nesenā runā sasaistījis ebreju lomu banku sektorā ar holokaustu.

Abass, kurš jau agrāk ticis apsūdzēts antisemītismā, uzrunā Palestīniešu nacionālās padomes sanāksmē pirmdien sacīja, ka ebreju saistība ar bankām radījusi pret viņiem naidīgumu.

ES pievienojusies ASV un Izraēlas amatpersonām, kas jau iepriekš nosodījušas Abasa izteikumus.

"Palestīniešu prezidenta 30. aprīļa runā bija nepieņemamas piezīmes attiecībā uz holokausta izraisīšanos un Izraēlas leģitimitāti," teikts ES diplomātiskā dienesta preses sekretāra paziņojumā. "Šāda retorika nāk par labu tiem, kas nevēlas divu valstu risinājumu, par ko prezidents Abass vairākkārt ir iestājies."

Debates ap Abasa izteikumiem izraisījušās laikā, kad vēl nav kliedēts palestīniešu un arābu valstu sašutums par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt ASV vēstniecību uz turieni.

Pēdējo nedēļu laikā Izraēlas armija uz robežas ar Gazas joslu nogalinājusi vismaz 40 palestīniešu protestētājus, kas līdzās robežai piedalījās demonstrācijās, pieprasot īstenot palestīniešu bēgļu tiesības atgriezties dzimtajās zemās tagadējās Izraēlas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!