Eiropas Savienība (ES) pirmdien nosodīja "iebiedēšanas gaisotni", kas apēnojusi Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja līdzšinējais autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko.
"Iebiedēšanas gaisotne, neļaušana opozīcijai darīt savu darbu, ir satraucoša, un to mēs apspriedīsim," pavēstīja ES prezidētājvalsts Austrijas ārlietu ministre Urzula Plasnika pirms ES ārlietu ministru sanāksmes Briselē. "Mēs apspriedīsimies, kādas būs politiskās sekas šai situācijai."

Plasnika sacīja, ka ES ministri gaida starptautisko novērotāju ziņojumu un, pamatojoties uz to, izdarīs "kritisku novērtējumu".

Kā pirmdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Ginters Ferhoigens, neviens netic, ka prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā bijušas brīvas un godīgas.

"Nevienu neapmuļķos šie vēlēšanu rezultāti vai visas vēlēšanas," intervijā radiostacijai "Deutschlandradio Kultur" pavēstīja Ferhoigens.

Viņš noraidīja izskanējušās domas, ka Baltkrievija varētu censties iestāties ES. "Šī valsts ir pēdējā reālā diktatūra Eiropā, un, kamēr tā tāda paliek, tā nevar būt Eiropas Savienības partneris," sacīja Ferhoigens.

Līdzšinējais autoritārais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzvarējis svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ar 82,6% balsu, pirmdien paziņoja Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Savukārt opozīcija pirmdien apgalvoja, ka Lukašenko atkārtota ievēlēšana prezidenta amatā panākta ar plašas krāpšanās palīdzību.

Saskaņā ar CVK sniegto informāciju galvenais opozīcijas kandidāts Aleksandrs Miļinkevičs vēlēšanās ieguvis sešus procentus balsu. Kopumā vēlēšanās piedalījušies 93,3% vēlētāju.

Lukašenko šogad guvis par 800 000 balsu vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās pirms pieciem gadiem, paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Lidija Jermošina.

"Par pašreizējo Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko 19.marta vēlēšanās nobalsoja 5 460 000 vēlētāju, kas ir par 800 000 vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2001.gadā," viņa sacīja.

Pēc Jermošinas teiktā, par Miļinkeviču nobalsojuši 394 693 vēlētāji. Vēlēšanās piedalījušies 6 614 998 no reģistrētajiem vairāk nekā 7 900 000 vēlētāju jeb 93,3%.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji kritizē notikušo vēlēšanu gaitu, pavēstīja Jermošina.

"Kā mēs sapratām, viņu secinājumi ir ne tikai slikti, bet ļoti slikti," sacīja Jermošina.

EDSO savu vērtējumu par vēlēšanām izplatīs vēlāk pirmdien.

Novērotāji no Krievijas svētdien vēlēšanas raksturoja kā godīgas, savukārt Miļinkevičs apsūdzēja Lukašenko par masveida krāpšanos vēl pirms vēlēšanu iecirkņu slēgšanas un drīz pēc tam Minskā sapulcējās 10 000 opozīcijas atbalstītāju.

Miļinkevičs, uzrunājot atbalstītājus, kas svētdienas vakarā bija pulcējušies Minskas Oktobra laukumā, nosaucis vēlēšanu rezultātus par melīgiem.

Opozīcijas kandidāts aicināja savus atbalstītājus pulcēties atkal pirmdienas vakarā. "Mēs jau esam sasnieguši kolosālu uzvaru. Cilvēki ir pārvarējuši savas bailes. Mūsu mērķis ir jaunas un godīgas vēlēšanas," demonstrācijas dalībniekiem pavēstīja Miļinkevičs.

Opozīcijas aprēķini liecina, ka Lukašenko vēlēšanās ieguvis 45% balsu un galvaspilsētā Minskā - tikai 30%, paziņoja Miļinkevičs. Opozīcija centīsies ar starptautiskās sabiedrības palīdzību atcelt rezultātus, viņš uzsvēra.

"Par mani aizpildītās vēlēšanu zīmes tika aizvietotas ar zīmēm, kurās bija atzīmēts Lukašenko," paziņoja Miļinkevičs.

Lukašenko ir noraidījis Rietumu draudus noteikt sankcijas, ja viņš negodīgi uzvarēs vēlēšanās, un viņa valdība apsūdzējusi Eiropas Savienību (ES) par iejaukšanos vēlēšanu procesā.

Lukašenko režīms jau pirmdien nekavējoties sāka uzbrukumus opozīcijai, un Valsts drošības komiteja (VDK) apturējusi galveno opozīcijas laikrakstu izplatīšanu Minskas reģionā.

VDK arī uz laiku slēdza lielāko daļu opozīcijas interneta mājaslapu. Vēl pirmdienas rītā dažas no tām nestrādāja, ieskaitot paša Miļinkeviča mājaslapu.

Pagājušajā naktī milicija vai VDK arestēja vismaz četrus opozīcijas aktīvistus, kuri tika aizvesti no cita opozīcijas kandidāta Aleksandra Kozuļina kampaņas biroja Minskā.

Kozuļins un ceturtais prezidenta amata kandidāts Sergejs Gaidukevičs katrs guvuši 3,2% balsu.

Lukašenko vēlēšanu kampaņas laikā vairākkārt apsolīja, ka viņa valdība "parūpēsies" par opozīcijas aktīvistiem un viņu informācijas aģentūrām, tikko vēlēšanas būs beigušās.

Pēdējās dienās pirms vēlēšanām tika arestēti aptuveni 350 opozicionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!