Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ārējās un drošības politikas augstā pārstāve Ketrīna Eštone ceturtdien stingri nosodījusi incidentu uz Turcijas un Sīrijas robežas, kad no Sīrijas izšauti šāviņi nokrituši Turcijas teritorijā, nogalinot piecus cilvēkus. Eštone ES vārdā apliecināja solidaritāti ar Turciju un aicināja abas puses būt savaldīgām, teikts izplatītajā paziņojumā.

Trešdien Turcijas pierobežas pilsētā Akčakalē nokrita no Sīrijas raidīti šāviņi, nogalinot piecus un ievainojot astoņus cilvēkus. Turcija uz incidentu atbildēja ar artilērijas apšaudi pa mērķiem robežas Sīrijas pusē. Ceturtdien Turcija atkal atsāksi Sīrijas apšaudi, nevalstiskās organizācijas ziņo, ka tajās bojā gājuši vairāki sīriešu karavīri.

”Vakardienas incidents skaidri ilustrē Sīrijas krīzes traģiskos blakus efektus kaimiņvalstīs,” teikts Eštoenes paziņojumā, kurā Sīrija tiek aicināta nekavējoties pārtraukt vardarbību un pilnībā ievērot visu kaimiņvalstu teritoriālo suverenitāti.

”Tāda veida Turcijas suverenitātes pārkāpumi nav paciešami. Es aicinu visas puses savaldīties un turpināšu ļoti uzmanīgi sekot situācijai,” paziņoja ES diplomāte.

Turcija jau ir vērsusies pie ANO Drošības padomes ar aicinājumu rīkoties, lai pārtrauktu Sīrijas agresīvo rīcību. NATO un ANO pieprasīja Sīrijai nekavējoties pārtraukt jebkādus agresijas aktus pret Turciju.

Savukārt Damaska paziņojusi, ka izsaka līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un izmeklē notikušo incidentu.

”Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Turcija trešdienas vakarā ar artilēriju apšaudīja Sīrijas teritoriju, atbildot uz Sīrijas raidītiem šāviņiem, kas trešdien Turcijas teritorijā nogalināja piecus civiliedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!