Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien oficiāli apstiprinājusi ES un Ukrainas asociācijas līgumu.

Lēmums pieņemts īsi pirms Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ES augstākās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikas Mogerīni tikšanās Briselē.

ES dalībvalstis paziņoja, ka nolēmušas oficiāli noslēgt ratifikācijas procesu, un līgums stāsies spēkā 1. septembrī.

"Šis ir ratifikācijas procesa noslēdzošais solis, ar kuru ES un Ukraina apņemas uzturēt ciešas ilgtermiņa attiecības visās galvenajās politikas jomās," teikts paziņojumā.

"Asociācijas līgums ir galvenais instruments, ar kuru tuvināt Ukrainu un ES. Tas sekmē dziļākas politiskās saites, spēcīgākas ekonomiskās saites un cieņu pret kopīgām vērtībām," norādīts paziņojumā.

ES un Ukraina parakstīja asociācijas līgumu 2014. gadā. Toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs mēģināja atteikties no līguma parakstīšanas, izraisot plašus tautas protestus, kā rezultātā Ukrainas parlaments atstādināja Janukoviču no amata.

Tūlīt pēc tam Krievija okupēja Krimas pussalu un iebruka Austrumukrainas kontinentālajā daļā, kur karadarbībā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Mogerīni vairākkārt izteikusies, ka ES vēlas uzlabot attiecības ar Krieviju, bet Maskavai vispirms jāīsteno Minskas vienošanās nosacījumi, lai palīdzētu izbeigt konfliktu Austrumukrainā.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien un ceturtdien piedalīsies samitā Kijevā, kur tiksies ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Porošenko uzskata, ka Ukrainas nākotne ir Rietumos un vēlas valsts pievienošanos ES un NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!