Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas un bloka 27 valstu pārstāvji diskutē par plāniem piešķirt papildu miljardu eiro, kā arī izveidot kopīga iepirkuma shēmu, lai piegādātu haubiču artilērijas šāviņus, kas, kā norāda Ukraina, ir kritiski svarīgi, lai cīnītos pret valstī iebrukušo Krievijas armiju.

Prioritāte šobrīd ir garantēt ātru 155 milimetru šāviņu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem, sacīja ES amatpersona, kam ir nepastarpināta informācija par šo jautājumu.

Amatpersona nebija pilnvarota par šo lietu runāt publiski, jo darbs pie plāna vēl nav pabeigts.

ES palīdz Ukrainai ar Eiropas Miera mehānisma starpniecību, kas tiek izmantots, lai nodrošinātu atlīdzinājumu dalībvalstīm, kas Ukrainai piegādā ieročus un munīciju, sniedz militāro atbalstu.

Atbilstoši jaunākajiem priekšlikumiem dalībvalstis, kas nodrošinās munīciju, nekavējoties saņems garantijas par ātru atmaksu un pēc augstām atlīdzinājuma likmēm.

Lai finansētu šo projektu, dalībvalstīm būs jāizmanto papildu miljards eiro. Decembrī tās jau vienojās Eiropas Miera mehānismam piešķirt papildu divus miljardus eiro ar iespēju par vēl papildu 3,5 miljardiem.

ES iedrošina arī trešās valstis pievienoties fondam, sacīja amatpersona. "Mums ir diskusijas ar norvēģiem, ar potenciālu interesi no kanādiešiem."

Paralēli tam Eiropas Aizsardzības aģentūra apkopos prasības no dalībvalstīm par krājumu atjaunošanu un vadīs paātrinātu procedūru tiešām sarunām ar munīcijas ražotājiem Eiropā.

Atbilstoši amatpersonas teiktajam kopumā 12 uzņēmumi deviņās dalībvalstīs ražo 155 milimetru munīciju.

Eiropas Komisija stimulēs tās palielināt ražošanas apjomus ar garantijām attiecībā uz ilgtermiņa pieprasījumu, padarot tām šo projektu saistošāku, norādīja amatpersona.

Atbilstoši dažādām aplēsēm Ukraina katru dienu izšauj 6000 līdz 7000 artilērijas šāviņu. Tā ir aptuveni trešā daļa no tā, ko katru dienu izšauj Krievija.

ES aizsardzības ministri par plānu diskutēs nākamnedēļ, bet ārlietu un aizsardzības ministri to vēlreiz izskatīs 20.martā.

Līderi varētu to apstiprināt samitā Briselē 23. un 24. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!