Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) līdz jūnija beigām pagarinās vakcīnu eksporta uzraudzīšanas un bloķēšanas mehānisma darbību, ceturtdien paziņojušas augsta ranga ES amatpersonas.

Mehānisms, kura darbība pagarināta par diviem mēnešiem, uzliek par pienākumu farmācijas uzņēmumiem, kam noslēgti līgumu par Covid-19 vakcīnu piegādēm ES, paziņot par plānoto vakcīnu eksportu ārpus bloka.

Eiropas Komisija (EK) ieviesa šo mehānismu pēc tam, kad farmācijas uzņēmums "AstraZeneca" nespēja solītajā laikā piegādāt ES vakcīnas, bet spēja izpildīt līgumu ar Lielbritāniju.

Brisele uzsver, ka šis mehānisms nenozīmē pilnīgu vakcīnu eksporta aizliegumu.

Līdz šim mehānisms iedarbināts vienu reizi, pagājušajā nedēļā liedzot izvest no Itālijas uz Austrāliju 250 000 "AstraZeneca" vakcīnas devu.

ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis noradīja, ka kopš mehānisma ieviešanas atļauti sūtījumi uz vairāk nekā 30 valstīm.

"Tas apstiprina, ka pat ļoti kritiskā situācijā veselības jomā ES pielikusi ievērojamus pūliņus, lai būtu uzticama un atbildīga tirdzniecības partnere," sacīja Dombrovskis.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) kritizējusi pasākumus, kas ierobežo vakcīnu eksportu, un brīdinājusi nenodoties "vakcīnu nacionālismam", tādējādi kaitējot globālajiem centiem sakaut pandēmiju.

Dati, kas saistīti ar vakcīnu eksporta uzraudzīšanu un bloķēšanu, liecina, ka laikā no 1.februāra līdz 9.martam, uz valstīm ārpus bloka eksportēti 34 miljoni vakcīnu devu, kas ražoti ES. Tostarp 9,1 miljons vakcīnu devu eksportēti uz Lielbritāniju, kas sastāda trešdaļu no Lielbritānijā līdz šim izlietotajām devām.

Brisele pārmetusi Londonai faktisku vakcīnu eksporta aizliegumu, ko Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona valdība ir kategoriski noliegusi.

ES līgums ar Lielbritānijā bāzēto "AstraZeneca" nosaka, ka ES tiks piegādātas Covid-19 vakcīnas devas no rūpnīcām ES un Lielbritānijā, bet līdz šim Lielbritānijas rūpnīcas koncentrējušās tikai uz līgumu ar Londonu.

"ES eksportē ļoti ievērojamus daudzumus Covid-19 vakcīnu," paziņojusi ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu, piebilstot, ka tas liecina par globālo solidaritāti no ES puses.

"Tomēr ne visi uzņēmumi ievēro savas saistības ar ES, neskatoties uz to, ka saņēmuši iemaksas, lai spētu nodrošināt pietiekamu ražošanu," sacīja Kirjakidu.

"Mēs uzstāsim, lai tiek nodrošināta [līgumu] ievērošana, un turpināsim strādāt ar uzņēmumiem, lai palielinātu ražošanu Eiropā tik ātri, cik iespējams," viņa piebilda.

EK nav izslēgusi iespēju vērsties tiesā, un vairākās ES galvaspilsētās izskanējuši aicinājumi Briselei aizliegt vakcīnu eksportu ārpus bloka.

Taču līdz šim vienīgā konkrētā rīcība bijis lēmums bloķēt "AstraZeneca" vakcīnu eksportu no Itālijas uz Austrāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!