Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) līderi trešdien kārtējo reizi paziņoja, ka nepārskatīs "Brexit" izstāšanās plānu, par kuru iepriekš vienojās visas ES dalībvalstis un Lielbritānija, bet janvāra vidū noraidīja Lielbritānijas parlaments, raksta portāls "Euractiv".

Eiropas Komisijas vadītājs Žans Klods Junkers paziņoja, ka izstāšanās plāns ir "labākā un vienīgā pieejamā vienošanās". To nemainot arī otrdien notikušais balsojums Lielbritānijas parlamentā, kurā tā deputāti pieprasīja jauna risinājuma panākšanu Īrijas robežas jautājumam, piebilda Junkers.

Līdzīgu nostāju pauda arī ES galvenais "Brexit" sarunvedējs Mišels Barnjē. "Mēs esam atvērti alternatīviem risinājumiem nākotnē, bet šeit un tagad neviens nevar pateikt kādi tie būs. Mums nepieciešams šis "backstop" [drošības tīkla plāns]," izteicās Barnjē, atsaucoties uz tā dēvēto "backtop" plānu – pasākumu kopumu, kuru īstenošana ļautu izvairīties no regulētas robežas atjaunošanas starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku.

Barnjē arī norādīja, ka Lielbritānija joprojām var pamest ES arī bez vienošanās, neraugoties uz to, ka otrdien Apvienotās Karalistes parlaments atbalstīja grozījumu, kurš paredz ka bezvienošanās izstāšanās no ES nav pieļaujama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!