ES ārlietu ministri ir vienojušies par vienotu pozīciju – uzsākt iestāšanās sarunas ar Turciju pēc tam, kad Kipra pēdējā brīdī vēl nāca klajā ar pretenzijām, informē ārvalstu prese.
Vienošanās panākta pēc ārkārtas krīzes sarunām svētdienas vakarā un pirmdien starp ES prezidējošās valsts Austrijas un Kipras pārstāvjiem, raksta BBC.

Kipra vēlējās panākt, lai ES piespiestu Turcijai atzīt Kipru, kas ir sadalīta kopš 1975.gada, un atvērt tās ostas Kipras kuģiem.

Turcija draudēja boikotēt ārlietu ministru tikšanos Luksemburgā, ja vien Kipra nepiekāpsies un nepieņems kompromisa variantu. ES ministriem izdevās vienoties ar Kipru, pieņemot daļu tās prasību.

ES pārstāvji jau informējuši par savu lēmumu Ankaru, un ārlietu ministrs Abdulla Guls, kurš bija atlicis savu braucienu, ir devies ceļā uz Luksemburgu.

ES oficiālajā paziņojumā teikts, ka "savu pienākumu nepildīšana ietekmēs kopējo sarunu gaitu," raksta Reuters.

Vienošanās nozīmē, ka Turcija drīzumā pabeigs pirmo un vienkāršāko no 35 posmiem, kas jāveic, lai veiksmīgi iestātos Eiropas Savienībā. Tas saistīts ar zinātni un tehnoloģijām.

Atgādināsim, ka piektdien Kipra, kas ir ES dalībvalsts kopš 2004.gada, bloķēja pirmā sarunu posma noslēgšanu, un paziņoja, ka kompromiss nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!