Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri, iespējams, nākamnedēļ ierosinās ES paplašināšanu, kas ieplānota 2004.gada janvārī, atlikt līdz 1.aprīlim vai 1.maijam, ceturtdien paziņoja diplomāti.
Šīs aizkavēšanās mērķis būtu dot 15 ES pašreizējām dalībvalstīm vairāk laika, lai ratificētu uzņemšanas līgumu, kuru 2003.gada aprīlī gatavojas parakstīt 10 ES kandidātvalstis, norāda diplomāti.

"[2004.gada] aprīlis vai maijs ir reālistiski paplašināšanās datumi," ar paplašināšanās sarunām saistīts ES diplomāts sacīja aģentūrai "Reuters".

ES paplašināšanas komisārs Ginters Ferhoigens ceturtdien Varšavā žurnālistiem teica, ka bloka paplašināšana varētu notikt jebkurā laikā no 2004.gada 1.janvāra līdz jūnijam, kad ES dalībvalstīm būs jāpiedalās Eiroparlamenta vēlēšanās.

Līgums par 10 kandidātvalstu uzņemšanu tiks parakstīts 2003.gada aprīlī.

ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien tiksies Briselē, kur spriedīs arī par kandidātvalstu neapmierinātību ar ES piedāvāto paplašināšanas finansējuma plānu. Gaidāms, ka ES prezidējošā valsts Dānija piedāvās kompromisu, kas ES ļaus pabeigt sarunas ar kandidātvalstīm līdz decembrī gaidāmajam ES Kopenhāgenas samitam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!