Savukārt Francijas prezidents Žaks Širaks, kurš ir ASV uzsāktā kara Irākā pretinieks, neieradīsies uz ES valstu līderu un Alavi tikšanos. ES diplomāti uzskata, ka šī rīcība pelnījusi pamatotu kritiku, bet Širaka pārstāvji ir nolieguši, ka viņš tādējādi izrāda savu noraidošo attieksmi.

“Es esmu priecīgs, ka mums ir izdevies vienoties par piedāvājumu, kuru mēs šodien izteiksim Ijadam Alavi,” ceturtdien teica Nīderlandes ārlietu ministrs Bernards Bots, kura pārstāvētā valsts šobrīd ir ES vadītāja.

Piedāvājums ir diezgan pieticīgs, jo ES Irākai ir nolēmusi piešķirt 16,5 miljonus eiro, kurus ir paredzēts izmantot janvārī plānoto vēlēšanu rīkošanai, kā arī tieslietu sistēmas uzlabošanai un ANO aizsardzības spēku algošanai.

Ilgtermiņa palīdzība būs 25 valstu īpaši labvēlīgie tirdzniecības noteikumi ar Irāku, kā arī Tirdzniecības un Sadarbības līguma sagatavošana, kurš pirmo reizi oficiāli noteiktu tirdzniecības saites starp ES un Irāku.

“Šis piedāvājums ir labi pārdomāts, un tādai valstij kā Irākai tas būs izdevīgs,” saka Bots.

Alavi, kurš ir ASV atbalstītās Irākas pagaidu valdības vadītājs, tiksies ar Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru, vienu no aktīvākajiem Buša atbalstītājiem. Alavi ieplānota tikšanās arī ar ES Kopējās ārpolitikas pārstāvi Havjeru Solanu un Eiropas Komisijas prezidentu Romano Prodi, informē BBC.

ES palīdzības sniegšanu Irākai neatbalsta Francijas un Vācijas vadītāji. Viņi ir saniknoti par Alavi izteikumiem, ka valstīm, kuras iepriekš bijušas tikai “skatītāju lomā”, vajadzētu darīt vairāk, lai palīdzētu kara sagrautajai Irākai.

ES valstu vadītāji vēlas redzēt izmaiņas savās attiecībās ar ASV, veidojot institūcijas, kurās darbosies gan ASV, gan ES valstu pārstāvji.

“Eiropas Savienība un ASV ir vienlīdz atbildīgas par to, kā risināt liela apjoma draudus un izaicinājumus, piemēram, jautājumus par terorismu, reģionālajām nesaskaņām, masu iznīcināšanas ieročiem, AIDS,” teiks ES oficiālajā paziņojumā.

“ES valstu vadītāji cer, ka izdosies izveidot ciešas sadarbības saites ar prezidentu Bušu un viņa vadīto valdību, lai veicinātu taisnīgas, demokrātiskas un drošas pasaules veidošanos.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!