Eiropas Komisija drīzumā nāks klajā ar plāniem, kā turpmākajos gados veidot sarunas ar Turciju par tās iekļaušanos Eiropas Savienības sastāvā, informē ārvalstu mediji.
Šis ir pēdējais šķērslis, kas jāpārvar Turcijai pirms sarunu sākuma oktobrī. Tiek paredzēts, ka sarunas varētu turpināties vismaz desmit gadus.

Visticamāk, Komisijas ziņojumā būs teikts, ka sarunas notiks vismaz desmit gadus un ka nav skaidru garantiju, ka šī procesa noslēgumā Turcija patiešām tiks iekļauta ES sastāvā.

Plānu būs jāapstiprina visām 25 dalībvalstīm, raksta BBC.

Trešdienas ierosinājumi par plāna izstrādi izteikti laikā, kad arvien skaļāki kļūst kritiķu iebildumi pret Turcijas uzņemšanu ES.

Eiropas valstu iedzīvotāju nostāja ir mainījusies, un pašlaik lielākais vairums neatbalsta šīs valsts uzņemšanu.

Tāpat kā visām pārējām iespējamajām kandidātvalstīm, Turcijai būs jāsaskaras ar daudz stingrākām prasībām nekā tika izvirzītas iepriekš.

Jautājums nav tikai par cilvēktiesībām un demokrātiju. Pastāv arī virkne tehnisku problēmu, kuru risināšanai būs nepieciešami vairāki gadi, piemēram, lauksaimniecības reforma, vides aizsardzības standartu izstrādāšana un ieviešana, u.c.

Taču lielākās grūtības varētu rasties saistībā ar politisko situāciju Turcijā.

Pašlaik liela daļa ietekmīgāko ES politiķu izsaka nevēlēšanos uzņemt Turciju ES sastāvā, turklāt analītiķi paredz, ka ES valstu nākamās paaudzes politiķi šajā jautājumā būs vēl striktāki, tāpēc Turcijas izredzes realizēt savu mērķi arvien samazinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!