Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien oficiāli pieņēma plānu, kas paver ceļu otram referendumam Īrijā par bloka strupceļā nonākušu reformu līgumu, paziņoja Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns.
Plāns tiks publiskots piektdien pēc divu dienu ES dalībvalstu līderu apspriedes beigām. Tajā būs teikts, ka ES piekrīt atļaut Īrijai saglabāt prestižo komisāra posteni apmaiņā par Lisabonas līguma atkārtotu nodošanu tautas nobalsošanai.

Saskaņā ar paziņojuma projektu ES dalībvalstu līderi paziņos, ka ES "piekrīt, ja Lisabonas līgums stāsies spēkā, pieņemt lēmumu, kas noteiks, ka komisijā arī turpmāk jābūt pa vienam katras dalībvalsts pārstāvim".

Tikšot ņemtas vērā arī pārējās Īrijas bažas par iejaukšanos tās militārajā neitralitātē, abortu likumos un nodokļu sistēmā.

"Ņemot vērā minētās saistības, Īrijas valdība apņemas panākt Lisabonas līguma ratifikāciju līdz pašreizējās komisijas pilnvaru termiņa beigām," teikts paziņojuma projektā.

Eiropas Komisijas mandāts beidzas 2009. gada oktobra beigās, un tādēļ līderi cer, ka līgums stāsies spēkā nākamā gada beigās.

Īrija izraisīja smagu politisko krīzi Eiropas Savienībā, kad tās vēlētāji jūnijā notikušajā referendumā ar 53% balsu noraidīja Lisabonas līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!