Foto: LETA
Eiropas Savienība (ES) ceturtdien apsūdzēja vārdā neminētus vainīgos koronavīrusa pandēmijas izmantošanā, lai veiktu kiberuzbrukumus infrastruktūrai un veselības aprūpes dienestiem.

Eiropas valstis ir pieredzējušas kiberuzbrukumu plūdus kritiski svarīgi sistēmām, kuras nepieciešams koronavīrusa krīzes risināšanai, visu 27 ES dalībvalstu vārdā pavēstīja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs.

"Eiropas Savienība un tās dalībvalstis nosoda šo ļaunprātīgo uzvedību kibertelpā," paziņoja Borreljs. "Nav pieņemams jebkāds mēģinājums graut kritiski svarīgas infrastruktūras spējas. Visiem vainīgajiem ir nekavējoties jāatturas no šādu bezatbildīgu un destabilizējošu darbību veikšanas, kuras apdraud cilvēku dzīvības."

Šomēnes ASV pauda satraukumu par kiberuzbrukumiem Čehijas slimnīcu datorsistēmām.

Interneta lietotāji ir piedzīvojuši ar Covid-19 saistītu uzbrukumu un krāpniecisku shēmu pieaugumu, tostarp pikšķerēšanas e-pastus no it kā veselības dienestiem, viltotu produktu piedāvājumus un viltus lūgumus ziedot.

Pagājušajā mēnesī Francijas aizsardzības tehnoloģiju gigants "Thales" brīdināja, ka pandēmiju izmanto gan noziedznieki, gan valstu atbalstīti hakeri. "Thales"minēja hakerus, kas saistīti ar Ķīnu, Krieviju un Ziemeļkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!