Ar darbu saistīts stress Eiropas Savienības (ES) valstu strādājošajiem iedzīvotājiem ir otrā lielākā problēma pēc muguras sāpēm, tādēļ otrdien ES amatpersonas Francijas pilsētā Strasbūrā sāka plašu kampaņu cīņai pret šo problēmu.
Noskaidrots, ka gandrīz 28 procenti ES iedzīvotāju cieš no darba izraisīta stresa, un šis skaitlis ir līdzvērtīgs Spānijas iedzīvotāju skaitam.

ES amatpersonas Strasbūrā, kur atrodas arī viena no Eiroparlamenta mītnēm, sākot stresa apkarošanas kampaņu, norādīja, ka šī problēma katru gadu savienības ekonomikai rada vairāk nekā 20 miljardu eiro (11,98 miljardus latu) lielus zaudējumus.

Pirms diviem gadiem ES uzsāka līdzīgu kampaņu cīņai pret muguras sāpēm, norādot, ka ar šo problēmu mokās trešā daļa strādājošo.

Tā kā stresa cēloņi un sekas ir labi izpētīti, kampaņas mērķis ir pievērst šai problēmai sabiedrības uzmanību, iedrošināt darba ņēmējus un darba devējus runāt par stresu, kā arī rast iespējas dot darbiniekiem lielāku kontroli pār saviem darba apstākļiem.

"Eiropas Komisija ir pārliecināta, ka ar darbu saistītu stresu var novērst un ka tas ir jānovērš," paziņoja ES nodarbinātības un sociālo lietu komisāre Anna Diamantopolu.

ES Aģentūra drošiem un veselībai labvēlīgiem darba apstākļiem, kura vada šo kampaņu, paziņoja, ka četri no desmit strādājošajiem strādā monotonu darbu un viņiem ir stingri jāiekļaujas termiņos, bet trešā daļa izjūt stresu, jo nespēj ietekmēt savus darba apstākļus.

Katru gadu ar darbu saistītu stresu izjūt 41 miljons ES iedzīvotāju, un pusē no viņu darba darba nespējas gadījumiem galvenais iemesls ir stress.

Vēl trīs miljoni ES strādājošo atzinuši, ka darbā cietuši no seksuālas uzmākšanās, bet 12 miljoni paziņojuši, ka ir kļuvuši par iebiedēšanas un kautiņu upuriem. Pēdējā problēma kļuvusi īpaši aktuāla apkalpojošajā sfērā, jo aizvien biežāk notiek uzbrukumi, piemēram, sabiedriskā transporta darbiniekiem, liecina ES statistika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!