Foto: stock.xchng
Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka Eiropas transporta tīkla (TEN-T) finansējums 170 miljonu eiro (119 miljonu latu) apmērā ir piešķirts jūras maģistrālēm, upju informācijas pakalpojumiem, gaisa satiksmes pārvaldības sistēmām un funkcionālajiem gaisa telpas blokiem.

Jūras maģistrāļu jomā, kas piedāvā labu alternatīvu pārslogotajiem autoceļiem, novirzot kravu pārvadājumus uz jūras maršrutiem, atlasīti astoņi projekti, kam piešķirts 84,9 miljonu eiro (59,4 miljonu latu) finansējums. Upju informācijas pakalpojumu jomā, kas saistīti ar satiksmes pārvaldības infrastruktūru iekšējo ūdensceļu tīklā, atlasīti pieci projekti, kam piešķirts 7,1 miljona eiro (5 miljonu latu) finansējums, bet gaisa satiksmes pārvaldības sistēmu un funkcionālo gaisa telpas bloku jomā atlasīti četri projekti, kuriem piešķirts 20,5 miljonu eiro (14,4 miljonu latu) finansējums.

Īpaša vērība tiek pievērsta tam, lai TEN-T finansējums uzlabotu transporta sistēmas ilgtspējīgumu, popularizētu dažādu transporta veidu savienojamību, paātrinātu un veicinātu projektu īstenošanu un sniegtu atbalstu publiskām un privātām partnerībām.

EK priekšsēdētāja vietnieks, atbildīgais transporta politikas jautājumos Sīms Kallass sacīja, ka "šodien man ir tas prieks parakstīt lēmumu, dodot zaļo gaismu 170 miljonu eiro līdzfinansējumam no TENT-T budžeta, kas paredzēts svarīgākajiem infrastruktūras projektiem, kuri sniedz pievienoto vērtību Eiropas mērogā. Tie ir projekti jūras maģistrāļu un upju informācijas pakalpojumu jomā saskaņā ar daudzgadu programmu un projekti, kas ietverti gada programmā, lai palīdzētu sagatavoties nākamo transporta nozares prioritāšu īstenošanai, it sevišķi transporta vides aspektu uzlabošanai, savienojumu veidošanai starp Eiropas austrumiem un rietumiem, kā arī publisku un privātu partnerību atbalstam".

2010.gadā tika atlasīts 51 projekts no 24 dalībvalstīm, kam tiks piešķirts finansējums pēc trīs dažādiem uzaicinājumiem iesniegt priekšlikumus. Visus projektus novērtēja, pamatojoties uz to atbilstību TEN-T prioritātēm un politikas mērķiem, ņemot vērā projektu sagatavotības pakāpi, to ietekmi uz sociālekonomiskajiem un vides aspektiem un kvalitāti pilnīguma, skaidrības, stabilitātes un saskaņotības ziņā.

Dotācijas, kas piešķirtas pēc 2010.gada 19.maijā publicētajiem uzaicinājumiem iesniegt priekšlikumus, palīdzēs dalībvalstīm veidot trūkstošos transporta savienojumus, novērst transporta sistēmas vājās vietas un uzlabot transporta drošumu un drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!