Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) piešķirs 325 miljonus eiro palīdzībai bēgļiem Turcijā, ceturtdien paziņojušas amatpersonas.

ES jūnijā apstiprināja plānu piešķirt Turcijai vēl trīs miljardus eiro no 2021. gada līdz 2024. gadam palīdzībai miljoniem bēgļu no Sīrijas, kas nonākuši Turcijā.

325 miljoni eiro tiks ieskaitīti bēgļu debetkartēs, palīdzot vairāk nekā 1,5 miljoniem cilvēku nodrošināt pamatvajadzības, piemēram, pārtiku, īri, transportu un medikamentus.

"Šis atbalsts ir būtisks glābšanas riņķis tūkstošiem ģimeņu, no kurām daudzas īpaši smagi skārusi koronavīrusa pandēmija," preses konferencē Ankarā paziņoja ES krīžu pārvaldības komisārs Janezs Lenarčičs.

"Šī skaidras naudas palīdzība ļauj viņiem pašiem izlemt, kas viņiem visvairāk nepieciešams, vienlaikus sniedzot ieguldījumu Turcijas ekonomikā," norādīja komisārs.

Jauns pētījums, ko veicis Turcijas Sarkanais Pusmēness un Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācija, liecina, ka Turcijā kopš pandēmijas sākuma bēgļu parādi ir pieauguši vairāk nekā divas reizes, un nepilni 50% aptaujāto norādīja, ka neuzņem pārtiku pietiekamā daudzumā.

Debetkaršu prakse, kas ir spēkā kopš 2016. gada un ir saskaņota ar Turcijas palīdzības pasākumiem, pašlaik atbalsta aptuveni vienu trešdaļu no bēgļiem Turcijā.

Turcijā apmetušies līdz pieciem miljoniem bēgļu un migrantu, no kuriem vairums ir no Sīrijas, un Turcija joprojām ir iecienīts maršruts migrantiem un bēgļiem, kas vēlas iekļūt Eiropā.

Pēc migrācijas krīzes kulminācijas 2015. gadā, kad Eiropā ieradās miljons nelegālo imigrantu, Brisele un Ankara 2016. gadā noslēdza vienošanos par migrācijas plūsmas ierobežošanu.

Turcija piekrita uzņemt nelegālos imigrantus, kurus sūtītu atpakaļ Grieķija, un ierobežot migrantu plūsmu apmaiņā pret sešiem miljardiem eiro no ES un lielākām izredzēm uz ātrāku progresu sarunās par iestāšanos ES un cerībām panākt bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem, ceļojot uz ES.

Turcijas amatpersonas vairākkārt norādījušas, ka ES atvēlētie līdzekļi ir nepietiekami, lai varētu palīdzēt lielajam bēgļu skaitam, kas atrodas Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!