Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien, 30. jūlijā, pirmo reizi izsludinājusi sankcijas pret kiberuzbrukumu organizatoriem, pakļaujot tām Krievijas un Ķīnas pilsoņus, kā arī atsevišķu Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) vienību.

Sankcijām pakļauts arī kāds Ziemeļkorejas eksporta uzņēmums un Ķīnas tehnoloģiju kompānija.

Kopumā sankcijas vērstas pret sešām fiziskām personām un trim organizācijām, kas iesaistītas dažādās nelikumīgās darbībās, tostarp mēģinājumā uzlauzt Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) datorsistēmu.

Sankcijām pakļautās personas tiek turētas aizdomās arī par kiberuzbrukumiem, kuros tika izmantoti datorvīrusi ""WannaCry", "NotPetya" un "Operation Could Hopper".

Sankcijām pakļauto fizisko un juridisko personu īpašumi, kas atrodas ES jurisdikcijā esošās teritorijās, tiek iesaldēti, bet fiziskajām personām liegta arī ieceļošana ES.

Eiropadomes paziņojumā arī norādīts, ka jebkurām fiziskajām vai juridiskajām personām ir aizliegts sankcijām pakļautajiem cilvēkiem un organizācijām piešķirt jebkādus līdzekļus.

Visplašāk pazīstamā starp sankcijām pakļautajām organizācijām ir GRU Īpašo tehnoloģiju galvenais centrs, kas tiek vainots 2017. gada kiberuzbrukumos, izmantojot vīrusus "NotPetya" "EternalPetya".

GRU tiek vainots arī kiberuzbrukumos Ukrainas elektroenerģijas sadales tīkliem 2015. un 2016. gada ziemā.

Sankcijām pakļauti arī četri Krievijas pilsoņi, kas identificēti kā GRU aģenti un 2018. gada aprīlī Hāgā mēģināja uzlauzt OPCW datorsistēmu.

Sankcijām pakļauts arī Ķīnas zinātņu un tehnoloģiju attīstības uzņēmums "Huaying Haitai", kas, kā tiek uzskatīts, slēpjas aiz kibernoziedznieku grupējuma APT10.

Sankcijas vērstas arī pret Ziemeļkorejas uzņēmumu "Chosun Expo", kas, izmantojot datorvīrusu "WannaCry", uzlauzis Polijas Finanšu uzraudzības pārvaldes un izklaides industrijas konglomerāta "Sony Pictures Entertainment" datorsistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!