ES Reģionu komiteja (RK) savā 65.plenārsēdē pieņēma atzinumu par Eiropas Komunikācijas politikas balto grāmatu un "Plānu D", ierosinot trim D – dialogs, diskusijas, demokrātija – pievienot vēl ceturto – decentralizācija, informēja Latvijas pašvaldību savienības padomniece Dace Zvirbule.
Par šiem dokumentiem RK rīkoja arī strukturēto dialogu ar Eiropas Komisijas viceprezidenti Margotu Valstrēmu un diskusiju ar ES dalībvalstu pašvaldību asociāciju komunikācijas speciālistiem.

Šajā diskusijā Zvirbule uzsvēra, ka plaši piesaukto plaisu starp ES institūcijām un iedzīvotājiem lielā mērā rada tieši ES institūciju attieksme pret saviem iedzīvotājiem. Plaisa ir tāpēc, ka ES institūcijas joprojām īsteno vertikālo diskursu ar iedzīvotājiem, tādu kā vecāku un bērnu sarunu, un tas jo īpaši ir jūtams jaunajās ES dalībvalstīs.

Zvirbule atzina, ka tagad ES Komunikācijas politikas baltajā grāmatā un "Plānā D" ir akcentēta ļoti laba ES institūciju apņemšanās – uzklausīt un arī sadzirdēt iedzīvotājus.

ES institūciju pārstāvji arī norādīja, ka darbs ar iedzīvotājiem Latvijā Eiropas Savienībai ir īpaši svarīgs, jo svaigākās aptaujas rāda, ka Latvijā ir vismazākais iedzīvotāju atbalsts ES.

Valstrēma savā uzrunā RK plenārsēdē uzsvēra, ka Eiropas Komisija iedzīvotāju uzklausīšanā lielas cerības liek uz Reģionu komiteju, kas pulcē pašvaldību delegācijas no visām ES dalībvalstīm. Taču RK komunikācijas vadītājs diskusijā ar pašvaldību asociāciju komunikācijas speciālistiem norādīja, ka RK savu komunikāciju veido reālistiski, jo tā "nevar būt kontaktā ar pusmiljardu iedzīvotāju". Tāpēc RK strādājot tikai ar savām mērķauditorijām: pašvaldībām, to izdevumiem un ar reģionālo presi.

Šī bija pirmā reize, kad ES RK pulcēja kopā pašvaldību asociāciju komunikācijas speciālistus, un sapulcējušies kolēģi ļoti augstu novērtēja šo iespēju satikties, apmainīties domām un dalīties pieredzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!