Eiropas Savienība pirmdien ir sākusi oficiālās iestāšanās sarunas ar Turciju, par spīti Kipras iebildumiem, informē ārvalstu prese.
Pirmā no 35 sarunu kārtām, sadaļa par zinātni un tehnoloģijām tika noslēgta pirmajā sarunu dienā, taču sarunas par pārējām sadaļām varētu ilgt aptuveni desmit gadus, raksta BBC.

Kipra bija pieprasījusi Eiropas Savienībai noteikt par obligātu Kipras atzīšanu un tās kuģu ielaišanu Turcijas ostās, pretējā gadījumā draudot bloķēt iestāšanās sarunas. Savukārt Turcija paziņoja, ka boikotēs sarunas, ja Kipra neatkāpsies no savām prasībām. Pirmdien tika panākts kompromisa variants, un sarunas varēja turpināties.

Pēc tik ilgām diskusijām jau par pirmo iestāšanās sarunu sadaļu, Kipras pārstāvji ir pārliecināti, ka šāda cīnīšanās gaidāma arī turpmāk. Pagājušā gada oktobrī, kad ES dalībvalstīm bija jālemj par sarunu uzsākšanu ar Turciju, viedokļi bija pretrunīgi un ne visas valstis pilnībā atbalstīja šādu rīcību. Arī tagad arvien mazāk cilvēku ES dalībvalstīs ir pārliecināti, ka Turcija panāks savu uzņemšanu savienībā.

ES pārstāvji pašlaik ir sagatavojuši kritisku pārskatu par Turcijas veikto reformu procesu, īpaši attiecībā uz tieslietu sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!