Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) beidzot Vidusjūrā sākusi jūras patruļu misiju "Irini", lai saskaņā ar ANO noteikto embargo apturētu ieroču plūsmu uz pilsoņkara plosīto Lībiju, ceturtdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs.

Misija sākta pirmdien, kad pirmajās patruļās devās Francijas kuģis "Jean Bart" un Luksemburgas lidmašīna.

"Tā parāda ES atbalstu mieram Lībijā, pat laikā, kad dalībvalstis cīnās ar koronavīrusa pandēmiju," sacīja Borreljs.

Pasaules līderi vienojās par ieroču embargo atbalstīšanu jau janvārī konferencē Berlīne, bet misijas sākšanu aizkavēja domstarpības starp Itāliju un Grieķiju par to, kura valsts komandēs šo misiju.

ES vienojās par vadības grožu rotāciju starp abām valstīm ik pēc sešiem mēnešiem.

Misija aizstās operāciju "Sophia", kura tika uzsākta 2015. gadā, palielinoties nelegālo imigrantu plūsmai no Ziemeļāfrikas uz Eiropu. Operācijas mērķis bija vērsties pret cilvēku kontrabandistiem un nodrošināt ANO noteiktā Lībijas bruņojuma embargo izpildi.

Vairojoties spriedzei jautājumā par jūrā uzņemto nelegālo imigrantu sadali ES valstu starpā un izskanot pārmetumiem, ka ES flotes misijas darbība patiesībā iedrošina cilvēku kontrabandistus, Itālija pērn nobloķēja tālāku kuģu patrulēšanu.

Operācijas "Sofija" ietvaros Vidusjūrā tika uzņemti tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuriem draudēja noslīkšana. Pirms aptuveni gada operācija tika faktiski apturēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!