Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas režīms, īstenojot tik plaša mēroga represijas pret protestētājiem, liek apšaubīt savu leģitimitāti, teikts Briselē notikušā Eiropas Savienības (ES) samita noslēguma paziņojumā.

Samita dalībnieki "visstingrākajā iespējamajā veidā nosoda joprojām īstenotās represijas un nepieņemamo un šokējošo vardarbību, kādu Sīrijas režīms turpina vērst pret savas valsts pilsoņiem", sacīts paziņojumā.

"Izvēloties represiju ceļu tā vietā, lai īstenotu savus solījumus par plašām reformām, režīms liek apšaubīt savu leģitimitāti," teikts paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka "tie, kuri ir atbildīgi par noziegumiem un vardarbību pret civiliedzīvotājiem, ir jāsauc pie atbildības".

Paziņojumā piebilsts, ka ES samita dalībnieki "pilnībā atbalsta diplomātiskos centienus, kuru nolūks ir panākt, lai ANO Drošības padome varētu uzņemties atbildību un sniegt adekvātu atbildi situācijai Sīrijā". Pret to, lai ANO Drošības padome pieņemtu rezolūciju Sīrijas jautājumā, iebilst Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis Krievija un Ķīna.

Cilvēktiesību aktīvistu grupas paziņojušas, kad kopš 15.marta, kad Sīrijā sākās plaši tautas protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, nogalināti jau vairāk nekā 1300 civiliedzīvotāju, bet apmēram 10 tūkstoši ir aizturēti vai ir bezvēsts pazuduši. Valdošais režīms uz daudzām valsts pilsētām nosūtījis karaspēku, kas apspiež tautas nemierus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!