Foto: Publicitātes foto

Eiropas Savienības noteiktās sankcijas Baltkrievijai skārušas arī autoritārajai valstij piederošo sanatoriju "Belorus" mūsu kaimiņvalsts Lietuvas kūrortpilsētā Druskininkos, vēsta "Eur Activ".

Sankciju dēļ esot iesaldēti "Belorus" konti "Swedbank", aģentūrai AFP norādījis sanatorijas galvenais ārsts Iļja Jepifanaus.

Lietuvas ārlietu ministrija arī esot informēta par līdzekļu iesaldēšanu, atzīmējot, ka bankas sankcijas izpilda tūlītēji un nekonsultējoties ar valdībām. Ārlietu ministra pārstāve Vitaute Smaizute atzīmējusi, ka sanatorija nonākusi sankcionējamo subjektu sarakstā, jo tā ir tieši pakļauta Aleksandra Lukašenko kontrolētā Administratīvo lietu biroja pakļautībā esošajam "Galvenajam ekonomikas birojam" (GHU).

Smaizute arī norādījusi, ka valdība pilnībā atbalsta sankcijas, bet palīdzēs Lietuvas pilsoņiem, kuri strādāja sanatorijā. Sanatorijā pirms pandēmijas strādāja ap 400 cilvēku, taču pēdējā gada laikā daudzi faktiski nestrādāja.

GHU tika iekļauts ES noteikto sankciju sarakstā decembrī, pastiprinot spiedienu pret Lukašenko režīmu, kas ar vardarbību cenšas mazināt protestus, kas pārņēmuši valsti kopš augusta, kad tika falsificētas prezidenta vēlēšanas. Sankcijām patlaban pakļauts pats Lukašenko, viņa dēls un vēl ap 80 amatpersonu, uzņēmumu un organizāciju.

Decembrī opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Briselē klātienē saņēma Baltkrievijas opozīcijai piešķirto EP apbalvojumu par cīņu par cilvēktiesībām – Saharova balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!