Foto: DELFI

Eiropas parlamenta (EP) deputāti šodien apstiprinājuši atjauninājumus 1991.gada Eiropas Savienības (ES) šaujamieroču direktīvā, kas paredz stingrāku "tukšo patronu" akustisko ieroču un pusautomātisko šaujamieroču kontroli, aģentūru LETA informēja Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Saskaņā ar atjaunināto direktīvu ES dalībvalstīm būs jāievieš stingrāka "tukšo patronu" akustisko ieroču kontrole, kurus var viegli pārveidot par reāliem šaujamieročiem. Šādus ieročus izmantoja 2015. gada teroraktā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai.

Patlaban "tukšo patronu" šaujamieročus dažās ES valstīs var pārdot bez speciālas atļaujas, bet saskaņā ar atjaunināto direktīvu šāda veida ieročiem būs jābūt licencētiem atbilstoši tādiem pašiem noteikumiem, kas attiecas uz reāliem šaujamieročiem.

Direktīva arī stiprina noteikumus par šaujamieroču marķēšanu un precizē "dezaktivētu" ieroču statusu. Turpmāk būs jaunas, stingrākas kontroles noteiktiem pusautomātiskiem šaujamieročiem, kuriem ir piestiprinātu lādējamā ierīce, kas dod iespēju izšaut daudzas patronas bez atkal ielādēšanas, kā arī attiecībā uz automātiskiem šaujamieročiem, kas ir pārveidoti par pusautomātiskiem.

Tāpat jaunie noteikumi paredz, ka visa nepieciešamā informācija, lai izsekotu un identificētu šaujamieročus, būs jāreģistrē nacionāla līmeņa "Uzraudzības sistēmās", kā arī dalībvalstīm būs jānodrošina efektīvāka informācijas apmaiņa.

Latvijā kopā reģistrēto šaujamieroču īpašnieku skaits ir 33 575, un lielākā daļa no tiem - 26 044 - ir mednieki, bet visiem ieroču īpašniekiem Latvijā kopā reģistrēti 67 926 šaujamieroči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!